PRIJE točno 59 godina u finalu Kupa velesajamskih gradova, 1963., uzvratnu utakmicu na stadionu Luis Casanova odigrali su Valencia i zagrebački Dinamo. Španjolci su slavili s 2:0 i tako potvrdili prednost od 2:1 iz prve utakmice u Maksimiru i obranili naslov u tom natjecanju, nakon što su godinu dana ranije u finalu bili bolji od Barcelone.

Kup velesajamskih gradova bilo je drugo po snazi europsko natjecanje i preteča Kupa UEFA-e u koji se 1963. ulazilo na posebnu pozivnicu. Sjajna generacija Dinama te je godine pod vodstvom Štefa Lamze, Slavena Zambate i trenera Milana Antolkovića osvojila Kup maršala Tita u finalu protiv Hajduka, a u prvenstvu su završili kao drugoplasirani iza Partizana. 

Ipak, u prvom napadu na europski trofej zaustavila ih je Valencia, iako je Dinamo u prvoj utakmici finala koje je na Maksimiru gledalo 40 tisuća ljudi poveo pogotkom Zambate. Utjeha je stigla 1967. kada je klupu preuzeo Branko Zebec. U Kup velesajamskih gradova tada se već moralo kvalificirati zahvaljujući drugom mjestu u prvenstvu sezonu ranije, a Dinamo je jedini europski trofej u povijesti našeg nogometa osvojio u finalu protiv Leedsa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.