Prošla sezona za PPD Zagreb bila jedna od najtežih u povijesti. Ponovno su u Ligi prvaka ostali bez ikakvog značajnog rezultata, no ono što ih je najviše zabrinjavalo događalo im se u vlastitom dvorištu. Nexe je napravio rezultat o kakvom je PPD mogao samo sanjati, prvenstvo im je visjelo do samog kraja, budućnost je bila naklonjena klubu iz Našica. Polako su gubili svoj status najboljeg rukometnog kluba u Hrvatskoj .

PPD Zagreb, odnosno njegova uprava i ljudi koji se brinu za klub shvatili su da moraju nešto pod hitno promijeniti. Zagreb navodno ima dobre financije i morali su ih iskoristiti za dovođenje igrača kako se ne bi dogodilo za njih nešto nedopustivo, a to je izgubiti naslov prvaka Hrvatske. Također, ove sezone su uz pozivnicu uspjeli doći do grupne faze Lige prvaka i još jedan katastrofalan rezultat skupo bi ih koštao. Zagreb se odlučio rekonstruirati i pokušati uskrsnuti u jaku europsku momčad kao što su nekada bili.

Odlazak kapetana i prvog imena

Iz Zagreba je ove sezone otišao David Mandić. Kapetan, lijevo krilo i half u obrani veliki je gubitak za hrvatskog prvaka. Njegove igre donosile su dašak europske kvalitete u Zagrebovu svlačionicu i bit će jako teško nadomjestiti njegov odlazak. Otišao je i Valentino Ravnić tako da je pozicija lijevog krila jako upražnjena.

Lijevo krilo će igrati Davor Ćavar, iako je dolazak Timura Dibirova sve izgledniji, no na to nećemo računati dok transfer ne bude službeno objavljen. Ćavar je jako dobar igrač, u nekoliko navrata je pokazao da može, no definitivno mu treba prostora kako bi dokazao svoju kvalitetu. Zagreb će na lijevom krilu barem za sada izgubiti na kvaliteti, no ako Ćavar odradi posao onako kako zna ne bi trebali imati problema.

Borozan kao prva opcija

Prvi veliki transfer koji je Zagreb objavio bio je onaj o Vuku Borozanu. Najbolji crnogorski rukometaš i svojevremeno jedan od najboljih lijevih vanjskih Europe veliko je pojačanje za Zagreb. Posljednjih godinu dana igrao je u Al Arabiju i ne zna mu se stvarno stanje forme, no takvo ime ne može biti promašaj. Vuko je igrač na kojem će se temeljiti Zagrebova igra sljedeće sezone. Strašan šuter i igrač u oba pravca bit će okosnica momčadi Ivice Obrvana.

Na srednjem vanjskom će ostati “stari” duo. Zvonimir Srna i Aleks Kavčić koji se jako dobro nadopunjuju bit će organizatori Zagrebove igre. Tu je još kao pmoć Karpo Sirotić koji bi ove godine morao dobivati više šanse. Srna može sjajno odigrati i obranu, što je veliki plus, no u kombinaciji s Musom, Gojunom i sada Borozanom to neće biti od presudne važnosti. Ove sezone trebao bi rasti njegov napadački opus i trebao se razviti u vrhunskog igrača što je dugoročno odlično i za reprezentaciju.

Upravo se čita

Upravo se čita

Foto:

Image

Konkurencija na desnom vanjskom

Možda nekako i najzanimljivije pojačanje bit će ono na desnom vanjskom. Srpski reprezentativac Milan Milić drugo je veliko ime u novoj svlačionici PPD Zagreba. Milić je igrao u Nantesu, a dok je bio član Metaloplastike bio je od najboljih strijelaca SEHA lige. Srpski igrač nije se naigrao u Ligi prvaka jer su ispred njega bili veličanstveni Kiro Lazarov i jedan od najboljih Španjolaca ikada Eduard Gurbindo. Milić je bio član reprezentacije Srbije koja je osvojila brončanu medalju na mediteranskim igrama u Alžiru.

Na desnom vanjskom je još i Luka Lovre Klarica koji je ušao u izbor za najboljeg mladog igrača Europe i koji je ove sezone pokazao da je zasigurno budućnost hrvatske reprezentacije na poziciji desnog vanjskog. Jedan od njih dvojice će zasigurno postati druga opcija, a niti jednom to nije u cilju jer se u narednim sezonama moraju, ali moraju, razviti tako da će biti velika konkurencija jedan drugome.

Image

Foto:

Image

Ono što se Zagrebu ne smije dogoditi je to da zbog te konkurencije postanu preopterećeni svojim igrama i niti jedan niti drugi ne pruže svoj maksimum. Na ovoj poziciji nalazi se još i Csabo Leimeter koji je u ovom slučaju treća opcija i on je najvjerojatnije prvi na listi za otpis na ovoj poziciji.

Desno krilo predvodi Ivan Ćupić i on je tu nezamjenjiva prva opcija. Ipak Zagreb mora pružiti šansu i Vladi Matanoviću jer Ćupić je na zalasku karijere. Matanović je vrhunsko krilo sa sjajnim odrazom i širokim rasponom šuteva. Ove sezone jednostavno mora dobivati više šansi ili će biti primoran otići negdje gdje će igrati.

Image

Foto:

Image

Zagreb je na poziciju vratara u sjajnog Dinu Slavića i jednog od najvećih talenata Mateja Mandića doveo još i Aljaža Pajntara koji je sjajan vratar, no ne vidim potrebu za još jednim visokoklasnim vratarom. Mandić i Slavić sjajno su odrađivali posao prošle sezone.

Moć na poziciji pivota

Na kružnim pozicijama je Zagreb najjači jer tu uz Marina Šipića i Željka Musu ima i sjajnog, mladog Nikolu Grahovca koji je moderan igrač u dva smjera.

Zagreb se pojačao, to je neupitno. No Zagreb mora tražiti više od mladih igrača. Više nisu u poziciji da mogu birati koji će mladi igrač doći kod njih jer Nexe je postao vrlo jaka europska momčad. Zagreb ima bolju ekipu nego prošle sezone, a ako se Nexe dodatno ne pojača Zagreb će imati lagan posao na putu prema naslovu prvaka Hrvatske. Velika imena su ponovno u Zagrebu, no to moraju opravdati. Često se Zagrebu kroz godine znalo dogoditi da na papiru jaka imena zakažu i ne pokažu ništa zbog samo njima znanih razloga.

Rezultat u Ligi prvaka bit će najrelevantnije mjerilo snage ove ekipe. Problem je što loš rezultat ove sezone donosi puno problema. Zagreb je krenuo putem reinkarnacije i uskrsnuća, na papiru su složili sjajnu momčad, sada je moraju samo dobro prezentirati. Gospodo, parket je vaš.

Source: rtl.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.