Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (Uefa) na svojoj je sjednici održanoj u utorak na Hvaru donio niz važnih odluka među kojima se ističu potvrda suspenzije Rusije u kvalifikacijama za Euro 2024. te dodjeljivanje domaćinstva Europskog prvenstva u futsalu za igrače do 19 godina Hrvatskoj.

Odobrena procedura

Na sjednici Izvršnog odbora Uefe, čiji je član i bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, odobrena je procedura ždrijeba kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024., koji će biti održan 9. listopada, s početkom točno u podne, u Frankfurtu.

Njemačka kao domaćin ima osigurano mjesto na završnom turniru, a Rusija prema odluci iz veljače ostaje suspendirana te će u kvalifikacijama sudjelovati 53 europske reprezentacije koje će biti raspodijeljene u sedam skupina sa po pet momčadi i tri skupine sa po šest momčadi.

Reprezentacije će biti raspoređene u jakosne skupine prema plasmanu iz ovogodišnje Lige nacija.

Na završni turnir će se plasirati po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine, a preostala tri mjesta će biti popunjena doigravanjem u ožujku 2024.

Članovi Izvršnog odbora Uefe izabrali su Poreč za domaćina trećeg izdanja Europskog prvenstva u futsalu za igrače do 19 godina, koje je na rasporedu u rujnu 2023. Sve utakmice će biti odigrane u dvorani Žatika, koja je izgrađena za Svjetsko prvenstvo rukometaša, kojem je Hrvatska bila domaćin 2009.

‘Raduje nas odluka Izvršnog odbora Uefe’

“Raduje nas odluka Izvršnog odbora Uefe te zahvaljujemo predsjedniku Čeferinu i rukovodstvu Uefe na povjerenju. Hrvatska se dokazala kao odličan domaćin na Euru u futsalu 2012., kao što se i naša U19 reprezentacija istaknula srebrnom medaljom na Euru prije dvije godine. Hrvatska ima snažnu tradiciju malog nogometa, u Poreču imamo krasnu dvoranu i kvalitetne uvjete te ne sumnjam da ćemo organizirati izvrsno natjecanje i time opravdati ovu odluku Uefe”, izjavio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić za portal HNS-a (hns-cff.hr).

Uz hrvatsku reprezentaciju do 19 godina, na ovom će turniru nastupiti još sedam pobjednika u glavnoj kvalifikacijskoj rundi, koja će biti održana od 21. do 26. ožujka sljedeće godine. Ždrijeb kvalifikacijskih skupina bit će održan 3. studenog, a preliminarna kvalifikacijska runda na rasporedu je od 17. do 22. siječnja 2023.

Na oba prethodna izdanja naslov europskog prvaka u ovoj dobnoj kategoriji osvojila je Španjolska. Hrvatska je bila europski doprvak na turniru koji je 2019. održan u Rigi.

Source: net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.