AMERIČKA košarkašica Brittney Griner prije više od četiri mjeseca uhićena je u moskovskoj zračnoj luci zbog posjedovanja marihuane. Ruski sud 1. srpnja odredio je kao datum početka suđenja protiv sportske zvijezde, objavili su američki mediji, dodajući kako će 31-godišnja Griner biti u pritvoru još šest mjeseci. 

Njena je supruga Cherelle javno tražila pomoć od američkih vlasti. “Ona je čovjek, bori se. Tamo je i uplašena je. Sama je tamo. Čak i da u Americi mora na sud, to ne bi radila sama. Sve ovo je naša velika noćna mora. Moramo izvršiti što je moguće veći pritisak javnosti na našu vladu”, rekla je Cherelle.

Prijeti joj deset godina zatvora

Igračica Phoenix Mercuryja na pripremnom ročištu pojavila se u lisicama, a bude li optužena, prijeti joj deset godina zatvora. Amerikanka je u Moskvi uhićena tjedan dana prije no što je Rusija napala Ukrajinu, čime su ionako loši odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Rusije postali još gori.

SAD se nadao mirnom rješavanju situacije, no u svibnju ju je ministarstvo vanjskih poslova označilo kao nezakonito pritvorenu pa se njezinim slučajem bavi predsjednički izaslanik zadužen za taoce. Potez je privukao medijsku pozornost. Nekolicina smatra kako bi trebalo napraviti razmjenu zarobljenika, poput one s američkim marincem Trevorom Reedom i ruskim pilotom osuđenim za krijumčarenje droge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.