IFAB, najviše sudačko tijelo u svijetu nogometa, večeras će se sastati u Dohi kako bi odobrilo nekoliko važnih promjena u pravilima. Te će promjene stupiti na snagu prvog dana srpnja. Riječ je o pet pravila koja bi trebala unaprijediti nogomet.

IZMJENE

Korištenje pet zamjena na utakmici, uvedeno kao izmjena pravila uslijed korone, na sastanku u Dohi će biti službeno i trajno upisano u pravila nogometne igre, priopćio je Odbor Međunarodnog nogometnog saveza (IFAB). Od izbijanja pandemije 2020. bilo je dopušteno najviše pet zamjena po momčadi, umjesto dotadašnje tri.

Sada će to pravilo postati trajno, iako će njegova uporaba u različitim natjecanjima ostati na upravljačkim tijelima koja organiziraju utakmice. Premier liga je, na primjer, dopustila pet zamjena kada je tu ideju prvi put iznijela FIFA u svibnju 2020., ali se vratila na tri zamjene. Međutim, pristala je na to da se od sljedeće sezone opet dopusti pet zamjena. U svakom slučaju, na natjecanjima koja organizira FIFA to će pravilo ostati trajno.

IFAB je rekao da će pet promjena po momčadi i dalje biti dopušteno u najviše tri intervala, a potencijalna šesta zamjena bila bi dopuštena ako utakmica uđe u produžetke. IFAB-ove promjene počet će se primjenjivati 1. srpnja. Tijelo osnovano 1886. godine da djeluje kao čuvar zakona igre također će raspravljati o zamjenama za slučaj potresa mozga igrača i o poluautomatskom VAR-u za zaleđa. 

POLUAUTOMATSKI VAR

Poluautomatski VAR, koji će omogućiti otkrivanje zaleđa u nekoliko sekundi, testiran je u posljednje dvije godine i bio je isproban na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu u veljači. Koristi automatiziranu detekciju lopte i trenutno stvara trodimenzionalne modele pozicije igrača.

IGRANJE RUKOM

Ako igrač spriječi očiglednu mogućnost za gol protivnika tako što igra rukom, bit će mu pokazan direktan crveni karton, bez obzira na dio terena na kojem je napravio prekršaj.

POZICIONIRANJE VRATARA KOD PENALA

Još jedna bitna propozicija koja će biti usvojena na ovom sastanku je i to da golman tijekom izvođenja penala mora biti na liniji s obje noge. Dakle, golman ne smije stajati ni ispred ni iza gol-linije.

ZALEĐE

Jedna od propozicija o kojoj će se razmatrati, ali o njoj neće biti odlučivano na večerašnjem sastanku, je i poluautomatsko zaleđe. Naime, radi se o tome da, ako je napadaču zadnji dio tijela kojim može dodirnuti loptu u liniji s obranom, u tom slučaju neće biti svirano zaleđe. Legendarni talijanski sudac Pierluigi Collina, koji je predsjednik FIFA-inog sudačkog odbora, rekao je da se i dalje traži rješenje za problem zaleđa.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.