EKSCENTRIČNA bivša NBA zvijezda Dennis Rodman planira put u Rusiju gdje će pokušati potaknuti oslobađanje pritvorene WNBA košarkašice Brittney Griner, prenosi NBC News. Ta televizijska mreža prenosi Rodmanove riječi o odlasku u Rusiju ovaj tjedan kako bi pomogao Griner, često smatranom jednom od najboljih WNBA košarkašica u povijesti, koja je pritvorena u Moskvi radi posjedovanja droge.

“Dobio sam dozvolu ići u Rusiju kako bi pomogao toj djevojci. Pokušat ću ići ovaj tjedan”, rekao je 61-godišnji bivši košarkaš, peterostruki NBA prvak, koji je prijatelj sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu te koji je hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dužnosnik u vladi američkog predsjednika Joea Bidena za agenciju France Presse rekao je da je “javna informacija da je vlada dala značajnu ponudu Rusiji te da će sve osim pregovora putem službenih kanala vjerojatno pogoršati inicijativu za oslobađanjem”.

Posjedovala manje od grama ulja kanabisa

SAD je pozvao Rusiju da razmijene pritvorenike – Griner i bivšeg marinca Paula Whelan za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, prenio je Bloomberg početkom kolovoza. Moskva teži odbijanju te ponude te želi dvoje Rusa u zamjenu za košarkašicu i vojnika.

Ruske vlasti uhitile su Griner 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo. Washington Post piše kako joj je 9 i pol godina duga zatvorska kazna izrečena zbog posjedovanja manje od grama ulja kanabisa.

Griner, košarkašica Phoenix Mercuryja, stigla je u Rusiju izvan WNBA sezone kako bi igrala u Euroligi za ruski klub UMMC Ekaterinburg, što je radila od 2014. godine. U Rusiju izvan američke sezone stiže veliki broj američkih košarkašica koje su tamo plaćene pet puta više nego u SAD-u, piše BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.