PRED IGRAČIMA hrvatske košarkaške reprezentacije “nalazi se najznačajnije natjecanje još tamo od 2017. i posljednjeg Europskog prvenstva”, navodi Hrvatski košarkaški savez uz objavu šireg popisa igrača izbornika Damira Mulaomerovića za Europsko prvenstvo. Na njemu je i jedan stranac.

Podsjetimo, punih šest godina otkako su na čelo HKS-a stali Stojko Vranković i Dino Rađa, Savez je odbijao bilo kakvu priču o naturaliziranom strancu u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji. Stav vodećih ljudi iz Saveza bio je da s Amerikancem to više nije hrvatska reprezentacija i da je dovođenje stranca varanje.

‘Kupiti stranca za reprezentaciju mi je kao da netko kupi diplomu na fakultetu. Je li ta osoba onda inženjer? Bi li netko doktoru tko je na taj način stekao diplomu dao da ga operira? Meni je to falsificiranje povijesti. Najdraža medalja u životu mi je srebro 1992. Ne inatim se nikome. Jasno sam rekao svima u Savezu da ako hoće stranca, slobodno, ali tada ja odlazim. Ne želim dolaziti na utakmicu reprezentacije i navijati za nekog Amerikanca”, rekao nam je Rađa samo dan nakon debakla protiv Finske.

Jaleen Smith na popisu

Već idući dan Savez je odlučio da će ugasiti Stručni savjet na čijem je čelu bio Rađa, a čini  se da je Stojko Vranović sad promijenio mišljenje vezano za stranca. Iz Saveza smo dobili informaciju da se pregovara s Jaleenom Smithom (28), braničem berlinske Albe. Upravo on sad i je na Mulaomerovićevom popisu, uz napomenu da je u procesu dobivanja državljanstva.

“Ove će godine 41. izdanje najvećeg europskog košarkaškog natjecanja od 1. do 18. rujna ugostiti Češka, Gruzija, Njemačka i Italija. Grupna faza je smještena u Tbilisi, Prag, Köln i Milano sa završnom fazom u Berlinu. Bit će to sigurno najiščekivanije prvenstvo u povijesti, s obzirom na to da će od slovenskog osvajanja zlatne medalje u tom trenutku poći već pet godina, čineći Slovence najdugovječnijim prvacima”, podsjeća HKS.

Pretkvalifikacija za Euro koji slijedi

Mulaomerović je objavio širi popis kandidata za reprezentaciju na kojem se nalazi 24 košarkaša, a pripreme kreću 3. kolovoza u Opatiji. Podsjetimo, prije samog Europskog prvenstva, Hrvatska mora odigrati i dvije pretkvalifikacijske utakmice za sljedeće Europsko prvenstvo koje će se 2025. igrati na Cipru, u Finskoj i Latviji. Hrvatsku je ždrijeb odveo u skupinu s Poljskom, Švicarskom i Austrijom, a u ovom se ciklusu, 25. kolovoza i tri dana kasnije, igrat će utakmice protiv Poljske i Švicarske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.