AUSTRALAC Josh Cavallo nedavno je postao prvi aktivni nogometaš na vrhunskoj razini koji se javno deklarirao kao gej. Iako nije reprezentativac, taj 22-godišnji ljevak tada je rekao da bi ga bilo strah ići na SP u Kataru jer je “čitao kako tamo gejevima prijeti smrtna kazna”. O toj je temi pričao i za Sky Sports.

“Bila bi mi čast predstavljati Australiju na Svjetskom prvenstvu, ali zakoni u Kataru su šokantni. Želim napraviti nešto zbilja dobro u svojoj karijeri. Uvijek sam sanjao da ću igrati za svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu. No ne želim riskirati život”, rekao je Cavallo u razgovoru za Sky Sports.

Al Khater: On je dobrodošao

Katar jamči sigurnost homoseksualcima, kako nogometašima tako i navijačima koji se boje dolaska u tu zemlju tijekom Svjetskog prvenstva 2022. godine, bar je tako nedavno rekao izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater za CNN.

Šerijatski zakoni propisani su samo za lokalno stanovništvo. Za strance su javni izljevi istospolne ljubavi kažnjivi zatvorom. “On je dobrodošao u Kataru, pozivamo ga da dođe i vidi, čak i prije SP-a. Nitko se ovdje ne osjeća ugroženo ni nesigurno”, poručio je Al Khater.

Prvenstvo kreće 21. studenog

Katar je prema studiji iz 2019. proglašen drugim najopasnijim odredištem na svijetu za ljude alternativnih oblika seksualnosti, ali Al Khater tvrdi da je takva percepcija nepoštena. “Ona je posljednjih godina čak i lošija, bez obzira na to koliko se država Katar trudila ubrzavati napredak. O tome se uopće ne govori”, rekao je šef organizacije SP-a.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igrat će se od 21. studenog do 18. prosinca na najmanjem području u povijesti, na kojem će najveća udaljenost među stadionima biti 55 kilometara. Svi su, naime, smješteni u samom gradu Dohi ili na njegovoj periferiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.