NBA liga i Udruga NBA igrača objavili su da više nitko od aktivnih igrača neće smjeti nositi broj 6 na dresu. Taj su broj odlučili umiroviti u čast nedavno preminulom Billu Russellu, bivšem igraču Boston Celticsa i osvajaču 11 naslova prvaka. Ovo je prvi put u povijesti NBA lige da se neki broj umirovljuje i da to vrijedi za cijelu ligu. Dosad su samo klubovi regularno umirovili dresove svojih najboljih igrača u povijesti.

“Bill Russell ostvario je neponovljiv uspjeh na terenu i izvan njega. Bio je aktivist za ljudska prava i zaslužuje da mu se oda počast na poseban način. Trajno umirovljenje broja 6 jamči da će njegova karijera uvijek biti posebno vrednovana”, rekao je čelnik NBA lige Adam Silver.

Više od košarkaša

Usto što će umiroviti njegov broj, igrači će u NBA ligi na desnom ramenu cijelu sljedeću sezonu nositi crni flor na dresu, dok će Boston Celticsi, u kojima je Russell proveo cijelu svoju karijeru, predstaviti posebne dresove koje će nositi njemu u čast.

Osim 11 naslova prvaka, Bill Russell je 12 puta izabran u All-Star momčadi, a osvojio je i šest nagrada MVP. Njegov je utjecaj veći od košarkaškog. Bio je prvi tamnoputi glavni trener Boston Celticsa. Sudjelovao je i u prosvjedima za jednakost koje je predvodio Martin Luther King. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.