UEFA-in koeficijent SuperSport HNL-a u posljednje je vrijeme u padu, a najveći je problem u tome što zapažene uspjehe u Europi u posljednje vrijeme ostvaruje samo Dinamo. Uključujući i ovu sezonu, uz Dinamo je grupnu fazu nekog europskog natjecanja u posljednjih pet sezona, koliko se gleda za koeficijent, samo jednom izborila Rijeka (Europa liga 2020./21.).

Samo klub sa specifičnim slučajem je ispred Dinama u jednoj od dvije ključne statistike

Dinamo je tako u posljednjih pet godina zaslužan za čak 74% bodova Hrvatske po UEFA-inom koeficijentu, a takvo što nema praktički nijedna država u Europi osim Lihtenštajna, koji je jedina članica UEFA-e bez nacionalnog prvenstva pa u Europi ima samo jednog predstavnika putem kupa. Već devet sezona zaredom je to Vaduz, daleko najjači lihtenštajnski klub, pa je tako jasno da on donosi 100% bodova jer druge mogućnosti nema.

Od ostalih hrvatskih klubova, Rijeka je zaslužna za 12% koeficijenta, Hajduk za 7%, Osijek za 6%, a Lokomotiva za 1%.

Po drugoj ključnoj statistici bolji je samo Ajax

Ako se odmaknemo od postotaka i pogledamo ukupne brojke, Dinamo je opet u samom vrhu. Hrvatskom koeficijentu donio je 18.125 bodova, baš koliko i Rangersi škotskom. Samo je Ajax nizozemskom donio više s 18.600.

Zagrebački klub je po tome redom ispred Manchester Cityja, PSG-a, Bayerna, Chelseaja, Liverpoola… Tu svakako pomaže što Dinamo, za razliku od navedenih klubova, igra i kvalifikacije za europska natjecanja pa samim tim ima priliku ostvariti veći broj bodova.

Dinamo je, dakle, drugi i po postotku i po ukupnom zbroju. Cjelokupno gledajući, zaista se može zaključiti da nitko u Europi ne vuče svoju državu koliko Dinamo vuče Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.