Hrvatska rukometna reprezentacija je na današnji dan prije točno 18 godina u Ateni ispisala najljepšu priču u svojoj povijesti i doživjela jedan od najvećih uspjeha hrvatskog rukometa. Godine lete, nekad brže, nekad sporije, no veliki uspjesi se nikad ne zaboravljaju.

Kako i bi netko zaboravio čudesnu Hrvatsku koja je 2004. godine predvođena Ivanom Balićem igrala sjajno. Nevjerojatna priča stoji iza ove medalje koja je pripala hrvatskim rukometašima jer su samo 16 mjeseci nakon Europskog prvenstva u Švedskoj 2002. godine pali na samo dno natjecanja i nalazili se na posljednjem, 16-tom mjestu.

Nakon prvog zlata 1996. godine u Atlanti, Kauboji su pod vodstvom Line Červara 29. kolovoza 2004. godine ponovili uspjeh osvojivši zlato na Olimpijskim igrama u Grčkoj. Nakon velike drame u finalu, Hrvatska je bila uspješnija protiv Njemačke s dva razlika te upisala povijesnu pobjedu rezultatom 26:24.

Nijemce je tad vodio izbornik Heiner Brand, a ovo je bio ponovni sraz ove dvije reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva u Portugalu kad je Hrvatska samo godinu dana ranije postala prvak svijeta. Mislili su svi, ne može Njemačka pasti i drugi put, no prevarili su se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski heroji

Dio ove čarobne grčke bajke su bili: Šola, Matošević, Dominiković, Losert, Balić, Šprem, Lacković, Metličić, Zrnić, Vori, Kaleb, Džomba, Vuković, Goluža i Špoljarić. Hrvatska je tako osvojila drugo uzastopno zlato, ali i posljednje nažalost.

No ipak, vitrine rukometne reprezentacije nisu ostajala prazna. Hrvatska je nakon dva uzastopna zlata dolazila i do ostalih medalja. osvojena je jedna bronca na Olimpijskim igrama, tri srebra i dvije bronce na Europskim prvenstvima te dva srebra na Svjetskom prvenstvu. Za Kauboje je najefikasniji bio Mirza Džomba koji je postigao devet pogodaka, dok je Nijemce predvodio Steffan Kretzschmar također s istim brojem pogodaka.

Upravo se čita

Upravo se čita

Ispisana je povijest

Izabrana je najbolja momčad turnira u kojoj se našlo i nekoliko hrvatskih imena. među njima je u to vrijeme nedvojbeno najbolji igrač svijeta Ivano Balić koji je uz to dobio nagradu za najkorisnijeg igrača na Olimpijskim igrama.

Svoje mjesto je još kao najbolje desno krilo zaradio Mirza Džomba. Naša je reprezentacija bila nesavladiva, nisu je uspjeli svladati Island, Slovenija, Južna Koreja, Rusija, Španjolska, Mađarska i Grčka. Niz je završio pozitivno kada je u finalu pala već spomenuta Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba istaknuti kako je iza naše reprezentacije čudesan turnir što potvrđuje činjenica da su je postavljen rekord kojeg nitko nikad nije uspio srušiti. Kauboji su slavili u svih osam utakmica koje su igrali na turniru.

Source: rtl.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.