HRVATSKA večeras od 20:45 u sklopu četvrtog kola Lige nacija igra protiv Francuske u Parizu na stadionu Stade de France. Francuski mediji objavili su kako su na tom pariškom stadionu osvanule poruke vezane uz teške uvjete u kojima radnici rade na izgradnji infrastrukture u Kataru za Svjetsko prvenstvo koje će se održati krajem godine.

Aktivisti, koji se okupljaju pod imenom Crveni karton za Katar, potvrdili su kako su oni noćas ispisali poruke. L’Equipe navodi da su na ulazima na stadion, na kojem je odigrano i finale Lige prvaka između Liverpoola i Real Madrida, ispisane poruke poput: “Katar smrdi na smrt” ili “6550 mrtvih, 2.100.000 robova, jedan prokleti turnir”.

Brojne kontroverze vežu se uz Svjetsko prvenstvo još otkako je objavljeno gdje će se održati – od potencijalne kupovine glasova bliskoistočnih magnata do stravičnih uvjeta u kojima rade radnici, uglavnom iz Indije i Bangladeša, na izgradnji infrastrukture.

Infantino dao bizarne izjave

Prošle godine objavljen je nevjerojatan podatak da je čak 6500 migrantskih radnika umrlo u Kataru otkako je otkriveno da će se SP ondje održati. Organizacije zadužene za ljudska prava dokazale su da ondje trenutno boravi oko dva milijuna migrantskih radnika, koji čine oko 95 posto radne snage kad je riječ o fizičkim poslovima.

“Nemojmo zaboraviti jednu stvar. Pričamo u ovom slučaju o vrlo teškim poslovima. Amerika je zemlja migranata, migranti su i moji roditelji. Doduše, od Švicarske do Italije nisu puno prošli”, rekao je nedavno predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

“Kad nekome date posao, čak i u teškim uvjetima, dali ste mu ponos i dostojanstvo. To nije milostinja. Niste nekom dali nešto i rekli: ‘Evo ti, ostani tamo gdje jesi, a ja ću se zbog toga osjećati dobro'”, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.