NOGOMETNI klub Sarajevo ni tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu nije prestajao s radom, a ratne 1993. godine je odigrao prve međunarodne prijateljske utakmice. Delegacija Sarajeva je krajem veljače 1993. godine uspjela napustiti opkoljeni glavni grad Bosne i Hercegovine i otputovala je u Hrvatsku, gdje je počela turneja.

Turneja je počela u Hrvatskoj

Sarajevski nogometaši su došli u Trogir, a ovih dana se na YouTube kanalu “Dobrinja u ratu” pojavila i snimka jednog od prvih treninga igrača Sarajeva van opkoljenog grada koju je snimio Milan Trivić.

Nogometaši koji su tada predstavljali Sarajevo su bili Elvir Baljić, Almir Turković, Mirza Varešanović, Memnun Suljagić, Alen Avdić, Senad Repuh, Nermin Vazda, Emir Granov, Nudžein Geca, Azrudin Valentić, Adnan Pervan, Samir Mekić, Dragoslav Vukadin, Elmir Behlulović, Said Fazlagić, Nedžad Fazlagić, Samir Abdurahmanović, Emir Vazda, Jasmin Kukuljac, Mladen Šimunović, Šemsudin Memović, Kenan Ćehajić, Mirsad Mujkić i Slobodan Franković, a ekipi su se kasnije pridružili i Mirsad Dedić, Almir Hurtić, Rusmir Cviko i Amar Ferhatović.

Delegaciju sarajevskog kluba su činili Muhamed Granov, Mirsad Fazlagić, Nijaz Merdanović, Salem Prolić, Fuad Muzurović, Denijal Pirić, Fahrudin Zejnilović i Dževad Tarakčija.

Zanimljivo, s nogometašima Sarajeva je u jednom od trogirskih parkova trenirao i kontroverzni ratni komandant Jusuf Juka Prazina, koji se predstavio kao “predstavnik ratnog predsjedništva FK Sarajevo”. Sarajevo je u prvom susretu početkom ožujka igralo protiv Hajduka i izgubilo 4:0 na Poljudu, a turneja je nastavljena u Sloveniji, Turskoj, Saudijskoj Arabiji…

Tko je bio Juka Prazina, gospodar života i smrti u Sarajevu 1992.?

Inače, Jusuf Juka Prazina, predratni kriminalac, bio je jedan od gospodara života i smrti u Sarajevu početkom rata u BiH. Tijekom srpske opsade Sarajeva 1992. svoju bandu ustrojava kao paravojnu jedinicu, uključujući se u obranu grada, a uskoro formira vlastitu vojnu postrojbu od 3000 ljudi, nazvanu Jukini vukovi.

Zbog velikih zasluga u obrani Sarajeva postaje zapovjednik državnih postrojbi za posebne namjene. Budući da nastavlja s kriminalnim radnjama, vodeći crno tržište u Sarajevu te trgujući i surađujući sa srpskim okupatorima, i da se samovoljno postavlja prema vodstvu Armije BiH, postaje velik problem za novoustrojenu vojsku.

Također je optužen za zločine prema ratnim zarobljenicima i civilima. Izbjegavajući uhićenje, oružano se sukobljava s pripadnicima Armije i početkom 1993. bježi na područje Hercegovine i priključuje se Hrvatskom vijeću obrane, gdje postaje zapovjednik posebnih postrojbi HZ-a Herceg-Bosne odlukom Slobodana Praljka i Mladena Naletilića Tute. 

Kasnije odlazi u Hrvatsku, a potom se skriva u Njemačkoj i najposlije Belgiji, gdje se bavi ilegalnim poslovima. Pronađen je ustrijeljen u jednome belgijskom kanalu na Novu godinu 1994. Jusuf Juka Prazina je posljednji put viđen živ u noći 3. prosinca 1993., kada je zajedno sa svojim tjelohraniteljima izišao iz kuće.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.