IZBORNIK hrvatske košarkaške reprezentacije Damir Mulaometović objavio je popis od 16 igrača koji će predstavljati Hrvatsku na Eurobasketu, koji će se održati od 1. do 18. rujna. Na njemu nema Ante Žižića, bivšeg NBA igrača, a donedavno igrača Maccabija iz Tel Aviva. Žižić je jedan od najboljih hrvatskih igrača i iznenađenje je da ga je Mulaomerović izostavio s popisa.

Prvi je put na popisu reprezentacije Amerikanac Jaleen Smith. Igra na poziciji playmakera, a Mulaomerović ga je odlučio pozvati nakon odlaska Dina Rađe iz Hrvatskog košarkaškog saveza. Smith je još uvijek u procesu dobivanja hrvatskog državljanstva. Pripreme počinju 3. kolovoza u Opatiji, no NBA igrači Bojan Bogdanović i Ivica Zubac mogu se priključiti treninzima tek 8. kolovoza.

Ne trebaju ni Žižić ni Bender

“Što se tiče Žižića, to je sjajan igrač i sjajan momak, no on i Zubac su isti profil igrača. Moja je odluka da u ovom trenutku dam prednost Zubcu. Na poziciji petice ćemo imati tri profila igrača – tu je i Matković koji je budućnost naše reprezentacije i koji će biti nositelj bez obzira bio izbornik ja ili netko drugi. I tu je, naravno, Šarić s kojim možemo u toj nekoj varijaciji košarke napadati na različite načine, ali i braniti se”, rekao je izbornik

Na popisu nema još jednog visokog igrača Dragana Bendera. “Bender je odradio pripreme u lipnju sasvim korektno, također se radi o sjajnom momku koji će u budućnosti sigurno doći. On je izlazio iz duge ozljede i siguran sam da mu je period koji je s nama trenirao jako dobro došao”, dodao je izbornik.

Slijede pripreme

Tijekom priprema Hrvatska će nastupiti na turniru u Pardubicama 13. i 14. kolovoza gdje će odigrati susrete protiv Bugarske i domaćina Češke, a dogovorene su i prijateljske utakmice protiv Mađarske u Opatiji 18. kolovoza te protiv Slovenije u Celju 20. kolovoza. U pretkvalifikacijama za EuroBasket 2025. Hrvatska će 25. kolovoza gostovati u Poljskoj, dok će tri dana kasnije ugostiti Švicarsku.

Na EuroBasketu Hrvatska je u prvom krugu svrstana u skupinu C koja će se igrati u Milanu, a suparnici će joj biti redom: Grčka 2. rujna (17 sati), Velika Britanija 3. rujna (14.15 sati), Estonija 5. rujna (14.15 sati), Italija 6. rujna (21 sat) i Ukrajina 8. rujna (14.15 sati). Prve četiri reprezentacije iz skupine plasirat će se u osminu finala.

Popis izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije za Eurobasket

Roko Rogić, Lovro Gnjidić, Ivan Ramljak, Goran Filipović, Roko Prkačin, Mario Hezonja, Toni Perković, Karlo Matković, Mateo Drežnjak, Krunoslav Simon, Dominik Mavra, Pavle Marčinković, Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, Dario Šarić, Jaleen Smith.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.