PROŠLOG mjeseca LeBron James otkrio je da nakon završetka igračke karijere želi biti vlasnik NBA kluba, i to u Las Vegasu. S obzirom na to da 37-godišnji James ne namjerava uskoro prestati s igranjem, a Las Vegas još ni nema NBA franšizu, jasno je da se to neće dogoditi još godinama.

LeBron je nedavno postao prvi aktivni košarkaš koji je zaradio više od milijardu dolara, ali ni to mu neće biti ni izbliza dovoljno da samostalno kupi klub. Procjenjuje se da će za licenciju za pokretanje novog NBA kluba trebati tri milijarde dolara kad se NBA konačno odluči proširiti. Glavni favoriti za dobivanje licencije su Las Vegas i Seattle.

Proračunati šahovski potezi koje radi već više od desetljeća

Ipak, i LeBronova igračka mirovina i širenje NBA lige mogli bi se poklopiti za nekih 4-5 godina, a Joe Pompliano, američki poduzetnik i investitor specijaliziran za poslovnu stranu sporta, u temi na svojem Twitter profilu razradio je kako košarkaški superstar može ostvariti svoj cilj.

“Radi se o nizu proračunatih šahovskih poteza koji traju već više od desetljeća”, napisao je Pompliano pa za početak raščlanio LeBronovu milijardu dolara na vlasništvo tvrtke Spring Hill (300 milijuna), udio u Fenway Sports Groupu (90 milijuna), nekretnine (80 milijuna), Blaze Pizzu (30 milijuna) te gotovinu i ostale investicije (500 milijuna).

Kao ključ LeBronova plana ističe FSG, koji u vlasništvu ima bejzbolsku franšizu Boston Red Sox sa stadionom Fenwaya Park te nogometnog diva Liverpool i njegov Anfield.

James i FSG započeli su suradnju 2011. kad je FSG započeo sa širenjem djelatnosti i želio kupiti LeBronova marketinška prava, na što je on i pristao. Ali nije ih prodao za gotovinu ili buduće naknade, nego je umjesto toga prihvatio udio od dva posto u vlasništvu Liverpoola. Ta se odluka pokazala još boljom od one kojom je godinu dana ranije objavio da iz Clevelanda prelazi u Miami Heat, s kojim će osvojiti prva dva naslova prvaka.

Liverpoolova vrijednost se uvišestručila

Od te 2011. Liverpoolova je vrijednost višestruko porasla, posebno nakon osvajanja Lige prvaka 2019. i Premier lige godinu dana poslije, s 500 milijuna na 4.5 milijarde dolara. Time je vrijednost Jamesova udjela, piše Pompliano, s početnih 6.5 narasla na 90 milijuna dolara.

Prošle je godine FSG prodao 10% svojeg udjela tvrtki RedBird Capital, čime je namaknuo 750 milijuna dolara. Nakon završavanja tog posla, LeBron i njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik Maverick Carter imenovani su partnerima tvrtke, a James je svojih 2% udjela u Liverpoolu pretvorio u 1% udjela u FSG-u.

Vrijednost dionica je približno jednaka, ali James je tim potezom postao suvlasnik i samog FSG-a i svih njegovih posjeda, a ne samo Liverpoola, ali razlog za to leži u budućnosti.

FSG se želi proširiti na NBA ligu. I tu uskače LeBron

FSG je priskrbio 750 milijuna jer želi kupiti još klubova i širiti se na NHL i NBA. Samo nekoliko mjeseci kasnije otkupio je kontrolni udio hokejaške franšize Pittsburgh Penguinsa za 900 milijuna dolara.

Što se tiče NBA lige, FSG je navodno istraživao mogućnost kupnje Minnesota Timberwolvesa, ali je odustao jer mnogi vjeruju da mu je glavni cilj ekspanzijska momčad u Las Vegasu. A tko bi bio idealan čovjek iz Fenwaya da njom upravlja ako ne LeBron James?

Pompliano se na kraju ograđuje i pojašnjava da se radi o pukom teoretiziranju, ali sve što je napisao ima smisla ako se zbroji dva i dva, odnosno LeBronova želja za vlasništvom kluba i višegodišnje taktiziranje kojim se, zahvaljujući odluci otprije 11 godina, stavio u poziciju da tu želju ostvari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.