NAJKONTROVERZNIJI košarkaš današnjice riješio je najveći misterij na tržištu NBA lige ovog ljeta. Nakon što se posljednjih tjedana vrlo javno diskutiralo o njegovom produljenju ugovora i odlučnosti Netsa da mu ne daju skupi višegodišnji ugovor, Kyrie Irving aktivirao je opciju jednogodišnjeg produljenja koje će mu donijeti 36.9 milijuna dolara iduće sezone.

Tako su barem na neko vrijeme prekinute spekulacije o potpunom raspadu momčadi Netsa, koju je još u veljači napustio James Harden, njegova zamjena Ben Simmons još nije ni debitirao, a potencijalni odlazak Irvinga lako bi mogao natjerati i Kevina Duranta da razmisli o svojoj budućnosti u klubu.

Odluka je bila najrazumnija moguća, a on tvrdi da je drukčiji

Prijelazni rok za slobodne igrače u NBA ligi počinje 1. srpnja, pa je Irving odlučio prekinuti kalkulacije i aktivirati četvrtu godinu ugovora, što je najrazumnija opcija po njega jer ni jedan od klubova u kojima se potencijalno vidi nema prostora pod salary capom da ga dovede kao slobodnog igrača.

“Normalni ljudi održavaju svijet, ali oni koji se usuđuju biti drukčiji vode nas u sutrašnjicu. Odlučio sam aktivirati zadnju godinu ugovora. Vidimo se najesen”, napisao je Irving na Twitteru te odmah postao predmet sprdnje i memova.

Da je zaista želio biti “drukčiji”, Irving bi postao slobodan igrač i potpisao za klub koji želi za novac koji mu prostor pod salary capom nalaže, pa makar to bio veteranski minimalac da se pridruži starom znancu LeBronu Jamesu u LA Lakersima.

Dvije godine nakon što je napustio LeBrona u Clevelandu, Irving je 2019. u Netse stigao iz Bostona kao slobodan igrač i udružio se s prijateljem Durantom, koji je došao iz Golden State Warriorsa. Potpisao je četverogodišnji ugovor, u kojem je posljednju sezonu mogao aktivirati samo Irving.

No on je želio novi višegodišnji ugovor koji bi ga vezao uz Netse i prijatelja Duranta, koji je već potpisao četverogodišnje produljenje. No Netsi se nisu željeli tako dugo obvezati na suradnju s Irvingom, koji je u više navrata pokazivao koliko je nepredvidljiv i nepouzdan.

Odigrao samo 103 od mogućih 226 utakmica

On je u tri sezone u Netsima odigrao samo 103 od mogućih 226 utakmica, što zbog raznih ozljeda, što zbog odluke da se ne cijepi protiv covida, zbog čega dobar dio prošle sezone nije smio igrati na domaćim utakmicama. U nekoliko navrata je i iz čista mira usred sezone uzimao godišnji odmor iz privatnih razloga.

Kada se tome dodaju i Durantove ozljede, njih su dvojica u tri sezone odigrala samo 44 utakmice zajedno. Takva je situacija brzo demoralizirala Hardena, koji je nakon samo godinu dana isforsirao odlazak u Philadelphiju. U tri sezone Netsi nisu stigli dalje od drugog kruga doigravanja, a ove ih je odmah na startu Boston pomeo 4:0.

Četvrti pokušaj da zajedno osvoje naslov mogao bi biti i posljednji jer će Irving sljedećeg ljeta postati slobodan igrač, a ako ne dokaže klubu da se na njega može računati, što do sada nije uspio, mogao bi dobiti višegodišnje produljenje koje mu sada nisu željeli dati. No Netsi ga i dalje mogu trejdati, sada su se samo osigurali da ga ovog ljeta ne izgube bez odštete.

Štoviše, to bi se moglo dogoditi već ovog ljeta jer Irving i Netsi tražili su načine da mu pronađu novi klub putem “sign-and-tradea”, ali za višegodišnju suradnju s Kyriejem bili su zainteresirani samo Lakersi, no Netsima se nije sviđao ni jedan od paketa ponuđenih u zamjenu. Ali ako Netsi nastave biti cirkus kakav su bili proteklih godina, lako bi se mogli rastati s Irvingom prije završetka prijelaznog roka u veljači, kada bi ga netko od ozbiljnih izazivača mogao pokušati dovesti barem do kraja sezone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.