HRVATSKU reprezentaciju ovog tjedna očekuju posljednje dvije utakmice u grupnoj fazi UEFA-ine Lige nacija, u kojoj prvi put ima priliku otići na završni turnir. U prva dva izdanja ovog natjecanja nije se dobro provodila te je ostvarila samo dvije pobjede, jedan remi i sedam poraza uz gol-razliku 13:26.

Sada je nakon četiri kola druga sa sedam bodova, dva manje od vodeće Danske, koju može preskočiti ako je pobijedi u četvrtak u Maksimiru, prije nego što u nedjelju završi grupnu fazu gostovanjem u Austriji. Iako će imati prednost domaćeg terena protiv izravnog konkurenta, Dancima odgovara i bod, što ih i dalje čini favoritima skupine.

Danska i Hrvatska praktički jedini kandidati

Analitičari iz Gracenotea izračunali su vjerojatnost za osvajanje svake skupine iz svih divizija Lige nacija, a u skupini A1 Danska ima 65% šansi, u usporedbi s hrvatskih 34%. Austrija, koja s četiri boda treba dvije pobjede i povoljan rasplet drugih utakmica, ima simboličnih 1% šanse, a Francusku je s dva boda potpuno izdala i matematika.

U A diviziji najneizvjesnije je u skupini C, u kojoj realne izglede imaju Njemačka (51%), Mađarska (29%) i Italija (20%), dok Englesku u igri više ne drži ni teorija, ali i dalje može pokvariti planove ostalima.

Hrvatska ima veće šanse za osvajanje Lige nacija nego za ispadanje iz skupine

U Gracenoteu su izračunali i kolike šanse ima koja momčad za ispadanje iz skupine, a ni Hrvatska se još nije potpuno riješila briga oko takvog scenarija, ali da bi se to dogodilo, trebala bi izgubiti i od Danske i od Austrije, a Francuska bi trebala pobijediti i Austriju i Dansku.

Zapravo, Hrvatska prema Gracenoteu ima veće šanse za osvajanje cijele Lige nacija nego za ispadanje iz skupine. Prema njihovim simulacijama temeljenima na svjetskom renkingu, najveći je favorit Nizozemska s 34% šanse, slijede Španjolska (16%), Danska (12%) i Njemačka (19%), a Hrvatska je sedmi favorit s 4% vjerojatnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.