Prava mala rukometna revolucija kreće od Svjetskog prvenstva 2023. godine u Poljskoj i Švedskoj. IHF je odlučio promijeniti pravila rukometne igre i tako uvesti novitete koji će, barem po njima, ubrzati i uljepšati igru.

Prva promjena je ona koju će gledatelji prvu primijetiti, a tiče se pasivne igre. Umjesto dosadašnjih šest dodavanja, bit će dozvoljena samo četiri nakon što suci dignu ruku.

.css-1s15kn4{position:relative;width:100%;padding-bottom:66.66666666666666%;border-radius:0;}.css-1s15kn4 .ampImage img{object-fit:cover;}@-webkit-keyframes animation-1tlv7fo{0%{-webkit-background-position:top right;background-position:top right;}100%{-webkit-background-position:top left;background-position:top left;}}@keyframes animation-1tlv7fo{0%{-webkit-background-position:top right;background-position:top right;}100%{-webkit-background-position:top left;background-position:top left;}}.css-p95k1a{display:-webkit-inline-box;display:-webkit-inline-flex;display:-ms-inline-flexbox;display:inline-flex;-webkit-align-items:center;-webkit-box-align:center;-ms-flex-align:center;align-items:center;-webkit-box-pack:center;-ms-flex-pack:center;-webkit-justify-content:center;justify-content:center;background-color:#E3000B;color:#FFFFFF;width:1.875rem;height:1.875rem;font-size:1.875rem;}@media screen and (min-width: 0){.css-p95k1a{width:1.875rem;height:1.875rem;font-size:1.875rem;}}@media screen and (min-width: 22.5em){.css-p95k1a{width:1.875rem;height:1.875rem;font-size:1.875rem;}}@media screen and (min-width: 48em){.css-p95k1a{width:3rem;height:3rem;font-size:3rem;}}@media screen and (min-width: 64em){.css-p95k1a{width:3rem;height:3rem;font-size:3rem;}}@media screen and (min-width: 80em){.css-p95k1a{width:3rem;height:3rem;font-size:3rem;}}.css-p95k1a svg path{fill:currentColor;}NOVO RUKOMETNO DOBAIHF je donio četiri nova pravila koja će drastično promijeniti rukomet: Već su se počela primjenjivati
.css-c2o5x9{position:relative;width:100%;padding-bottom:100%;border-radius:0;}.css-c2o5x9 .ampImage img{object-fit:cover;}@-webkit-keyframes animation-1tlv7fo{0%{-webkit-background-position:top right;background-position:top right;}100%{-webkit-background-position:top left;background-position:top left;}}@keyframes animation-1tlv7fo{0%{-webkit-background-position:top right;background-position:top right;}100%{-webkit-background-position:top left;background-position:top left;}}ImageNOVO RUKOMETNO DOBAIHF je donio četiri nova pravila koja će drastično promijeniti rukomet: Već su se počela primjenjivati

I druga je promjena usmjerena na ubrzavanja igre kako bi rukomet postao atraktivniji za gledatelje, a odnosi se na takozvani brzi centar. Središnja crta u centralnom krugu više nema funkciju, a igrač prilikom brzog centra mora jednom nogom biti u centralnom krugu. Također, lopta u trenutku puštanja iz ruke mora cijelim svojim obujmom biti u krugu, a igrač ne smije ni jednim dijelom tijela izuzev stopala dodirivati podlogu. Protivnički igrači u tom trenutku moraju biti izvan zone i ne smiju blokirati bacanje.

‘Nova pravila su dobra i moderniziraju rukomet’

Treća promjena ide u smjeru što bolje zaštite vratara. Naime, strogo će se kažnjavati situacije u kojima igrač prilikom neometanog šuta pogađa vratara u glavu. To je velika promjena, jer se pogađanje vratara u glavu do 1. srpnja kažnjavalo samo s crte od sedam metara. Također, pravilo se ne primjenjuje ako se golman svjesno kreće glavom prema lopti, a sankcionirat će se i pokušaji simuliranja od strane vratara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova pravila već su se primjenjivala na kadetskom Europskom prvenstvu ove godine. Hrvatska je na tom prvenstvu zauzela peto mjesto. A kako je to igrati po novim pravilima za RTL.hr prokomentirao je Aleksandar Čaprić, jedan od najboljih pojedinaca naše reprezentacije na prošlom prvenstvu.

“Ja osobno smatram da su nova pravila koja su se uvela dobra i da pridonose modernizaciji rukometa. Centar se sad može izvest bilo gdje unutar kruga što je jako dobro jer još ubrzava igru i omogućava još bolju izvedbu brzog centra. Isto tak smatram da je 4 dodavanja bolja opcija nego prijašnjih 6-7 jer su pasivni napadi dugo trajali i moglo se uzet još jako puno vremena”, izjavio je Čaprić za RTL.hr

Upravo se čita

Image‘zabranjeno kupanje’Bulj isprovociran turistima postavio tablu: ‘Nije ti izvor ćaćin. Vi ćete tu pišati…’ Prozvao i Ministarstvo

Upravo se čita

Igrači stali uz golmane

Iako se nova pravila o zaštiti golmani najviše tiču vratara i njihove sigurnosti, pa čak idu jako kontra igrača koji će biti kažnjavani ako pogode golmana u glavu, Čaprić ipak smatra kako je to pravilo dobro i kako treba zaštiti golmane.

“Također, slažem se s tim da igrači trebaju dobit dvije minute kad pogode golmana direktno u glavu, jer su na taj način golmani dobro zaštićeni”, konstatirao je naš mladi reprezentativac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Source: rtl.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.