DEANDRE AYTON, prvi izbor drafta 2018., na kojem je u NBA ligu stigao i Luka Dončić, do daljnjega ostaje u Phoenix Sunsima. Ayton je potpisao četverogodišnji ugovor s Indiana Pacersima za maksimalna 133 milijuna dolara, a Sunsi su odlučili “mečirati” tu ponudu kako talentiranog centra ne bi izgubili bez odštete.

Aytonov potez koštat će Sunse 62 milijuna dolara samo u idućoj sezoni, a praktički ih je izbacio iz kombinacija za trejd Kevina Duranta, za koji su do sada bili favoriti. Ayton je trebao biti glavni dio paketa koji odlazi iz Phoenixa u slučaju Durantova odlaska.

Ne smije nikamo do 15. siječnja, a u Indianu do kraja sezone

Sunsi su tvrdo pregovarali i poprilično upropastili odnos sa svojom mladom zvijezdom, koja će ipak ostati u klubu barem do 15. siječnja, a možda i cijelu iduću sezonu zbog pravila kolektivnog ugovora. Konkretno, u Indianu Ayton sada ne smije prijeći do idućeg ljeta.

Iako su ga izabrali kao prvog na draftu 2018. kada su mogli uzeti Dončića i s njim dogurali do velikog NBA finala 2021., Sunsi mu nisu željeli dati maksimalno produljenje ugovora jer su vjerovali da ulogu koju očekuju od centra može odigrati i znatno jeftiniji igrač, posebno zato što ih bilo kakvo produljenje ugovora s njim baca u zonu plaćanja skupog poreza na luksuz.

Ayton je inzistirao na maksimalnom produljenju jer su ga sa svojim klubovima već potpisali svi njegovi najbolji kolege iz generacije – Dončić, Trae Young, Michael Porter Jr. i Shai Gilgeous-Alexander, dok je Jaren Jackson Jr. produljio za nešto manje od dopuštenog maksimuma.

Kad mu je ugovor istekao ovog ljeta, Ayton je postao zaštićeni slobodni igrač, što znači da može pregovarati s drugim klubovima, ali Sunsi mogu izjednačiti bilo koju ponudu koju potpiše i zadržati ga, što su naposljetku i učinili.

Ayton može staviti veto na bilo koji trejd

No sada Ayton podliježe pravilima kolektivnog ugovora koja kažu da ne smije biti razmijenjen do 15. siječnja iduće godine, a na svaki trejd do kraja sezone može staviti veto ako mu se ne sviđa klub u koji ga Sunsi šalju. U Indianu, s kojom je potpisao, ni na koji način ne može doći prije idućeg ljeta.

Sunsi su planirali iskoristiti Aytona za dovođenje Kevina Duranta, koji je istaknuo Phoenix i Miami kao preferirane destinacije, no trebali su treći klub koji bi se uključio u trejd i primio Aytona jer on, zbog potpuno drugih pravila kolektivnog ugovora, ne smije igrati u istoj momčadi kao Ben Simmons.

Sunsi sad mogu zaboraviti na Duranta

A ako ne mogu iskoristiti Aytona, Sunsi više nemaju način da dovedu Duranta ako u razmjenu ne uključe najveću zvijezdu Devina Bookera, što im ne pada na pamet.

Ayton je prošle sezone postizao prosjeke karijere od 17.2 poena i 63.4% šuta iz igre te 10.2 skoka, ali Sunsi su smatrali da to nije vrijedno maksimalnog ugovora jer bi ih koštao puno više nego što Ayton zapravo zarađuje. Tako će zbog poreza na luksuz, umjesto 30 milijuna koliko prema ugovoru treba dobiti u prvoj sezoni, Sunsi platiti čak 62 milijuna.

Porez na luksuz plaćaju svi klubovi koji troše iznad dopuštene granice, a novac se distribuira klubovima koji su ispod te granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.