PUNIH šest godina otkako su na čelo HKS-a stali Stojko Vranković i Dino Rađa, Savez je odbijao bilo kakvu priču o naturaliziranom strancu u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji. Stav vodećih ljudi iz Saveza bio je da s Amerikancem to više nije hrvatska reprezentacija i da je dovođenje stranca varanje. 

Dan nakon poraza od Finske nakon čega je Hrvatska izgubila sve šanse za plasman na SP iduće godine (za iduće kvalifikacije za Eurobasket morat će igrati pretkvalifikacije), u velikom intervjuu najveći protivnik stranca u reprezentaciji Dino Rađa nam je rekao ovo.

Rađa je smatrao stranca prevarom

”Kupiti stranca za reprezentaciju mi je kao da netko kupi diplomu na fakultetu. Je li ta osoba onda inženjer? Bi li netko doktoru tko je na taj način stekao diplomu dao da ga operira? Meni je to falsificiranje povijesti. Najdraža medalja u životu mi je srebro 1992. Ne inatim se nikome. Jasno sam rekao svima u Savezu da ako hoće stranca, slobodno, ali tada ja odlazim. Ne želim dolaziti na utakmicu reprezentacije i navijati za nekog Amerikanca”, rekao nam je Rađa samo dan nakon debakla protiv Finske.

Rađa je otišao, Mula je našao Amerikanca

Već idući dan Savez je odlučio da će ugasiti Stručni savjet na čijem je čelu bio Rađa, a čini  se da je Stojko Vranović sad promijenio mišljenje vezano za stranca. Iz Saveza smo dobili informaciju da se pregovara s Jaleenom Smithom (28), braničem berlinske Albe.

Saznali smo da ga je izbornik Damir Mulaomerović skautirao, da je odličan na lopti, da ima jako dobar pregled igre, a da je nešto slabiji u šutu za tri. Iz Saveza su nam potvrdili da stvar još nije gotova, da i dalje traju pregovori, ali da je izgledno kako bi Smith mogao pomoći Bogdanoviću i društvu na Eurobasketu u rujnu,

Smith je prošle sezone ključni igrač Albe i jedan od najboljih igrača Bundeslige. Amerikanac je odlučio finale njemačkog prvenstva kad je protiv Bayerna u odlučujućoj utakmici ubacio 23 poena. Smith je prošle sezone bio MVP-a Bundeslige, a u prosjeku je zabijao 15.7 koševa, uz 5.6 asistencija i 1.7 ukradenih lopti po utakmici.

Izbornik Hrvatske Damir Mulaomerović okupit će reprezentativce 3. kolovoza, osim NBA igrača koji zbog ograničenja u svojim ugovorima ne mogu trenirati prije 8. kolovoza.

Hrvatska će na Eurobasketu (1. – 18. rujan) igrati u Grupi C u Milanu s domaćinom Italijom, Grčkom, Ukrajinom, Velikom Britanijom i Estonijom. Prva četiri mjesta vode u nokaut fazu turnira. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.