Hrvatski rukometaš Ante Kuduz prije nekoliko mjeseci objavio je kako je odlučio prihvatiti rumunjsko državljanstvo kako bi jednog dana mogao zaigrati za njihovu rukometnu reprezentaciju. Ovaj 27-godišnjak čekao je svoju priliku u Kaubojima, ali ona na velikim natjecanjima nikad nije došla.

Inače, Kuduza se popularno zove hrvatskim Hansenom zbog velike fizičke sličnosti između dva igrača. Trenutno igra za Dinamo Bukurešt, a njegov trener Xavi Pascual, koji je i izbornik reprezentacije, vidi mjesta za Kuduza u selekciji Rumunjske. Kuduz je dvaput proglašen najboljim igračem rumunjske lige, a za Sportske novosti rekao je da nije bilo razmišljanja oko povratka.

“Jedan razlog je što u Rumunjskoj tim mora imati osam igrača u postavi u domaćim utakmicama, a ja sam tu dugo i državljanstvo nije bilo problem. Naravno, i reprezentacija dolazi u obzir, ako bude poziv. Visoke su mogućnosti. Kvalifikacije za idući Euro su zanimljive, u skupini su Austrija, Ukrajina i Farski otoci, prva dva idu dalje, a Rumunjske na velikoj sceni nema već dugo,” komentirao je Kuduz za SN.

Xavi je bio ključ

“Uostalom, zašto ne Rumunjska? Mislim da je već puno prošlo od utakmice kada sam protiv Belgije i Švicarske igrao u kvalifikacijama u Poreču, tako da ništa nije nemoguće. Trebao sam i u Osijeku, ali se zbog korone mislim lani nije dogodilo. Narastao sam u Rumunjskoj, zacementirao sam se tu. Često me pitaju je li bilo šanse da se vratim doma u Hrvatsku nakon Vardara. Odgovor je – ne.”

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Image

Dusko Marusic/PIXSELL

Rumunjski Dinamo prošle je godine doveo trenera Xavija Pasquala iz Barcelone. Radi se o ozbiljnom treneru s ozbiljnim planovima, a Rumunji su prepoznali te planove i imenovali ga novim izbornikom reprezentacije, u kojoj vidi Kuduza. Sve jači rukomet u Rumunjskoj prepoznaje i Kuduz.

“Osobni poziv Pasquala je bio ključan za povratak. Svađao sam se bivšim direktorom, završio na ulici čak, ali to je bilo, prošlo. Kada je došao Pasqual pitao je gdje je Kuduz i nemaš tu što razmišljati kada te zove takav trener. S njim se u klubu sve diglo na višu razinu, novi je i direktor, kada ste me već pitali za to.”

Upravo se čita

Upravo se čita

Source: rtl.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.