HRVATSKA je nakon samo jednog pretkola ostala na samo dva kluba u Europi. Jedan je Dinamo, koji će preko Ludogoreca tražiti prolazak u četvrto pretkolo Lige prvaka. Drugi je Hajduk, koji tek treba odigrati prvi europski susret, a suparnik će mu biti portugalska Vitoria Guimaraes.

Rijeka je ispala od trenutnog lidera švedskog prvenstva, Djurgardena s dva poraza. Osijek je šokantno ispao od kazahstanskog Kizilžara, iako je iz Kazahstana donio prednost na Gradski vrt. Time je Hrvatska upisala najgori start ikad u europskim natjecanjima otkad u Europu idu četiri kluba, a to je period od sezone 2008./09. naovamo.

Dvije pobjede, remi i tri poraza u prvih šest susreta

Dinamo je s pobjedom i remijem najviše doprinio i ovom, zasad mizernom, nacionalnom koeficijentu. Mali doprinos dao je i Osijek pobjedom u Kazahstanu, dok Rijeka nije pomogla. Trenutni koeficijent HNL klubova za ovu sezonu iznosi katastrofalnih 0.625.

Time je oboren negativni rekord otprije dvije sezone kada smo imali koeficijent od 0.800 nakon drugih pretkola europskih natjecanja. Ipak, u tom trenutku je samo jedan HNL klub bio ispao iz europskih natjecanja, a u ovom trenutku su ispala već dva.

Prošla sezona najbolja

HNL je najbolje stajao po tom pitanju u prošloj sezoni. Osijek je pobjedom i remijem protiv poljskog Pogona napravio solidan posao, Hajduk je unatoč ispadanju od Tobola pribrojio bodove za jednu pobjedu, a Rijeka je dvaput bila bolja od Gzire.

Doduše, “olakotna” okolnost u tom pogledu bila je činjenica da je Dinamo kretao iz prvog pretkola, pa je do kraja drugog odigrao ukupno četiri utakmice, umjesto dosadašnje dvije. I protiv Valura i protiv Omonije je upisao po dvije pobjede.

HNL je do kraja prošle sezone dogurao do koeficijenta 6, što se iz ove perspektive čini kao nemoguć cilj. Za njega će Dinamo trebati ponoviti grupnu fazu i prolazak iste, a Hajduk će morati proći barem dva pretkola, ovisno o rezultatima koje postigne na pojedinim dvobojima.

Dinamo i Hajduk brane čast hrvatskog nogometa

Hrvatska je dakle još prošle sezone ostala bez jednog mjesta u Europa ligi jer Dinamo, zahvaljujući čijim europskim uspjesima je Hrvatska držala 15. mjesto, nije mogao izdržati sam pod naletima brojnih grčkih, čeških i danskih klubova koji izbore makar jesen u Europi. 

U listopadu prošle godine držala je glasovito 15. mjesto UEFA-ine tablice nacionalnih koeficijenata. To je mjesto najveća želja svih liga i klubova srednje europske klase jer im od idućeg ljeta, sezone 2023./24. donosi Europu za čak pet klubova, i to tako da dva idu u kvalifikacije za Ligu prvaka, jedan u Europa ligu, a dva u Konferencijsku ligu. 

Devet mjeseci kasnije, na početku sezone 2021./22., Hrvatska je na ljestvici UEFA-e nakon ranog ispadanja Rijeke i Osijeka u drugom pretkolu Konferencijske lige pala na 19. mjesto. Hrvatski klupski nogomet ili njegovo nacionalno prvenstvo tako su iz sna o dva kluba u Ligi prvaka spušteni ili vraćeni u svoje realne okvire.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.