DANAS je HNS objavio vijest kako je utakmica Hajduka i Gorice odgođena. Trebala je biti odigrana u nedjelju 7. kolovoza. Ipak, utakmica Konferencijske lige između Hajduka i Vitorije Guimaraes pomaknuta je za jedan dan, što Bijelima ne bi ostavilo propisan razmak između europske i utakmice HNL-a.

Ove sezone Hajduku je već odgođena jedna utakmica – ona koja se u drugom kolu trebala igrati protiv Rijeke na Poljudu, a odgođena je na zahtjev kluba s Kvarnera koji je htio iskoristiti svoje pravo kako bi se bolje pripremio za ogled protiv švedskog Djurgardena.

Odgađanje utakmice vrlo je izvjesno i za derbi Dinama i Hajduka u petom kolu. Hajduk protiv Guimaraesa igra 10. kolovoza, a Dinamo će, prođe li Ludogorec, 16. ili 17. kolovoza igrati play-off Lige prvaka. Takva situacija bi se prema propozicijama mogla procijeniti kao preklapanje termina.

Hajduk će u pet kola vjerojatno odigrati tek dvije utakmice

Čak i da to nije slučaj, izvjesno je da će Dinamo uoči ključne utakmice, koja mu može donijeti milijune eura, tražiti odgodu. Hajduk bi tako u prvih pet kola mogao odigrati svega dvije utakmice. Praksa traženja odgode podijelila je hrvatsku sportsku javnost.

Jedni je smatraju opravdanim mehanizmom izlaženja u susret klubovima kako bi ostvarili što bolji rezultat u Europi, a time pridonijeli i rejtingu lige. Drugi smatraju kako narušava regularnost natjecanja. Bez obzira na to kojoj ste od te dvije strane priklonjeni, HNS-ovo ophođenje s odgodama teško je razumljivo.

Sulud primjer iz prošle sezone

Koliko sulud, pa čak i neregularan scenarij može donijeti odgoda prvenstva, pokazao je primjer iz prošle sezone. Savez je na zahtjev Dinama odgodio derbi Plavih i Hajduka koji se trebao odigrati 19. rujna kako bi se Dinamo pripremio za susret s West Hamom.

Derbi se na kraju odigrao gotovo sedam mjeseci kasnije, 20. travnja. Hajduk je u njemu pobijedio 1:0 te je zakomplicirao prvenstvo Dinamu koji je dan iza toga dao otkaz treneru Željku Kopiću i doveo Antu Čačića.

Između originalnog datuma i onog na koji je odigrana utakmica prošao je cijeli jedan prijelazni rok i pripremni ciklus. Hajduk je u međuvremenu doveo četiri igrača koji su postali prvotimci tako da je u derbi izašao sa sasvim drugačijom postavom nego što bi to bilo da je utakmica odigrana u rujnu.

Narušava se regularnost prvenstva

Osim što odgode omogućavaju momčadima da na teren izađu sa sasvim novim i drugačijim sastavom, one uvelike mijenjaju raspored prvenstva koji je i zamišljen tako da otprilike podjednako optereti sve klubove u bilo kojem dijelu sezone.

Kartoni, ozljede, vremenske prilike i svi slični parametri koji rade razliku na terenu mogu se okrenuti u korist ili na štetu jednog kluba u sasvim drugim okolnostima. Faktor sreće se u takvim slučajevima dodatno pojačava.

Je li Europa važnija od prvenstva?

Još jedan protuargument odgađanju utakmica je onaj da je nekim klubovima prvenstvo naprosto puno važnije od Europe. Momčadi s dna ljestvice tempiraju formu i pripreme tako da se što brže odvoje od dna i dosegnu koliko-toliko sigurnu sredinu tablice čime samo pojačavaju pritisak na konkurente ispod sebe.

Njima narušavanje ritma u tom dijelu sezone ni najmanje ne odgovara i postavlja se pitanje zašto bi uspjeh jednog kluba u Europi bio važniji od uspjeha drugog kluba da ostane u ligi. Zamislimo samo na trenutak jedan imaginaran, ali moguć scenarij.

Što bi se dogodilo da Istra, klub koji se već godinama bori za ostanak, ždrijebom u prva četiri kola dobije tri suparnika koja igraju Europu i sva tri zatraže odgodu? Je li to fer prema Istri koja je pripreme počela točno određenog datuma kako bi na početku prvenstva bila prava? Klubovi HNL-a unaprijed znaju kad će igrati Europu, a njihovi suparnici ovako ne znaju unaprijed kad će igrati HNL.

Ako se utakmice odgađaju, neka se odigraju u prvom slobodnom terminu

Čak i ako se postigne nacionalni konsenzus da je opravdano odgađati utakmice radi veće šanse naših klubova u Europi, onda mora postojati minimum organizacije da se odgođene utakmice odigraju u prvom mogućem slobodnom terminu, bez obzira na to pada li za vikend ili preko tjedna.

Ova sezona je specifična zbog Svjetskog prvenstva. Prvi dio prvenstva mora završiti ranije, a samim time će se ionako igrati ubrzanom ritmom, često i dvaput tjedno. S tog aspekta je još manje jasno zašto se već na početku mora praktički raditi novi raspored za cijelu ligu.

Koja su moguća rješenja?

Problem s odgodom utakmica je zapravo samo dio jednog šireg problema koji se zove raspored HNL-a. Primjerice, Hajduk i Rijeka su prošle sezone finale Kupa igrali 26. svibnja, a već 16. i 17. srpnja im je počela nova sezona.

To je prekratak period za sve što je potrebno napraviti između dvije sezone – odmoriti igrače, proći bazičnu fazu kondicijske pripreme (koja traje minimalno pet tjedana), a onda i uigravati momčad kroz prijateljske utakmice. Nije ni čudno da hrvatski klubovi traže odgodu i da su umorni već na početku sezone.

Jedno od mogućih rješenja je skraćivanje zimske pauze koje bi dalo puno veći manevarski prostor u ostatku godine. Otkad su klubovi dobili kvalitetnije travnjake, više nema potrebe za pauzama od mjesec i pol dana.

Drugi, možda još očitiji prijedlog je da se početak sezone pomakne za nekoliko tjedana. Dugo godina je glavni argument za rani start HNL-a bila činjenica da klubovi rano startaju u Europi. Ali ako ti isti klubovi traže odgode jer su umorni, koja je onda svrha prvenstva koje počinje usred ljeta?

Rješenja ima, a HNS ga mora pronaći. Dugoročno je upitno koliku korist omogućuje klubovima u Europi nauštrb prave domaće lige. Liga se polagano gradi i raste kao brend, a ovakav cirkus s rasporedom joj samo radi loš imidž i prekida ritam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.