HAJDUK je prošle sezone imao najbolje rezultate u posljednjih deset godina. Osvojio je Kup, svoj prvi trofej od 2013. godine, a do predzadnjeg kola ostao je u utrci s Dinamom za titulu prvaka. Ionako euforiji sklonu sredinu to je dodatno zapalilo i navijači Bijelih u novoj sezoni očekuju još konkurentniji Hajduk.

Svi ključni ljudi su i dalje tu. Od sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa ponovno će se tražiti velike stvari, a od trenera Valdasa Dambrauskasa nastavak razvijanja igre i dobrih rezultata. Na terenu će vođe i dalje biti Filip Krovinović i Marko Livaja i još jednom će se od njih tražiti da iznesu sezonu.

Ostala je velika većina važnih karika u momčadi, ali prošla sezona mogući je indikator da to neće biti dovoljno. Dinamo se znatno oslabio kadrovskim odlukama na terenu i na klupi, ali i takav je bio malo bolji od Hajduka. 

Ako Hajduk želi da to uistinu bude TA sezona, morat će djelomično kopirati svojeg najvećeg rivala. Ima vrlo dobru kralježnicu momčadi, ali ona treba pomoć. Dvije pozicije nameću se kao posebno problematične kod Hajduka.

Tko je zasad otišao iz Hajduka?

Hajduk je u odnosu na prošlu sezonu kraći za par imena u svlačionici. Najprije je objavljeno kako je raskinut ugovor s Josipom Posavcem, a potom je Nikoličius potvrdio kako su iz Hajduka otišli stoperi Nikola Katić i Francisco Ferro, koji su se vratili u Rangerse odnosno Benficu.

Nikoličius je naveo kako je u Katićevom slučaju odšteta bila prevelika, dok se za Ferra nagađa kako se iduće sezone želi okušati u jačoj ligi. Uz njih, od igrača koji su imali minutažu prošle sezone očekuje se odlazak još dvojice.

Jedan je Nigerijac Samuel Eduok, koji je u pretprošloj sezoni bio jedan od ključnih igrača Bijelih, ali se nakon toga nije uspio nametnuti. Klub bi trebao napustiti i Šveđanin Aleksandar Kačaniklić, na kojeg Dambrauskas više ne računa.

Velika rupa na stoperu

Ti odlasci su ionako najranjiviju poziciju Hajduka, onu stopersku, učinili još tanjom. Stoperski kadar Hajduka tako se značajno smanjio, ne računajući mladiće Matea Jurić-Petrašila i Dominika Prpića, koji će iduću sezonu gotovo sigurno i dalje nastupati za juniorsku momčad. Na prvoj prozivci Valdasa Dambrauskasa našla su se tri stopera, Josip Elez, Stefan Simić i Kristian Dimitrov.

Simić je do dolaska Ferra imao bitniju minutažu, dok je Dimitrov na zimu otpraćen na posudbu u Cluj, gdje je odigrao samo jednu utakmicu. Hajduku nedostaje minimalno jedan stoper, a vjerojatno i dva budući da postoji solidna šansa da trener Hajduka barem jednog od dvojca Simić-Dimitrov ne vidi kao dugoročno rješenje.

Elezova budućnost djeluje sigurno, ali mu se mora naći kompatibilan partner. Elez je vrlo dobar u razigravanju momčadi i dugim loptama, ali ima velikih problema u postavljanju i u tom pogledu je Ferro kao njegova nadopuna odigrao ključnu ulogu. Jednostavno, Hajduk treba zamjenu za Ferra, treba stopera koji može biti stup obrane u trenucima kada suparnik ima loptu.

Krovinović treba pomoć

U veznoj liniji situacija je mnogo bolja. Krovinović uz sebe ima korisne radnike, Grgića, Vukovića i Fossatija, ali ni tu situacija nije do kraja čista. Hajduk u veznoj liniji osim Krovinovića nema igrača koji može kontinuirano organizirati napade i mijenjati težište igre.

Dojam je da bi jedna “šestica” koja je solidan playmaker odlično legla ovom Hajduku. Bilo je utakmica u kojima je suparnička ekipa u potpunosti zatvorila Krovinovića i Hajduk je mnogo teže izlazio s loptom na suparničku polovicu. Osim toga, jedan igrač tog profila rasteretio bi Krovinovića i omogućio mu da češće dolazi u zadnju trećinu terena, gdje je vrlo opasan zbog udarca i zadnjeg pasa.

Jedan ljevak olakšao bi igru u napadu

Hajduk u napadu ima najveće rezerve unutar kadra, a to se prije svega odnosi na učinak njegovih mladih nada, Stipe Biuka i Marina Ljubičića, koji je prošle sezone izostao. Sahiti se pokazao sjajnim pojačanjem, a dobru rolu odradio je i slovenski napadač Jan Mlakar.

U prednjoj liniji Bijeli su često rotirali, igrali s lažnim krilima i pokušavali sve moguće rotacije kako bi Livaja što češće dobivao loptu u opasnoj zoni. U tom pogledu sjajno bi im došao jedan ljevonogi krilni igrač s obzirom na to da su svi koji se na terenu nalaze iznad Grgića dešnjaci.

Ljevak bi im omogućio drugačiju geometriju u igri i bio bi dobro rješenje na desnom krilu. Mogao bi se uvlačiti u sredinu terena i biti dodatni vezni igrač te otvarati prostor uz liniju za dolaske bočnog igrača. 

Hajduk mora kopirati Dinamo

U konačnici, prošlu sezonu presudila je Dinamova širina kadra. Modri su uspjeli stići do naslova iako su Ademi, Ivanušec i pola stoperske linije bili ozlijeđeni i iako su igrači poput Tolića i Bulata, koji bi vjerojatno bili starteri u svakom drugom HNL klubu, dobivali šansu na kapaljku.

Hajduk mora kopirati Dinamo u onoj mjeri u kojoj može s obzirom na budžet. Ima dobru početnu postavu, ali skoro svaki izostanak nositelja igre preskupo plati. Ključne bodove pred kraj prvenstva izgubio je u Koprivnici kod Slaven Belupa, gdje nije bilo požutjelih Livaje i Kalinića. Hajduk ne samo da nije zabio gol nego nije ni deset puta organizirano prešao centar igrališta.

Bit će ozljeda i kartona. Bit će i slabijih utakmica Krovinovića i Livaje. Hajduk mora imati više opcija koje može potegnuti kada sve ne krene po planu. Najteži dio posla oko kreiranja momčadi napravljen je prošle sezone, ali ako ne bude nadogradnje, teško će dohvatiti Dinamo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.