SVJETSKA nogometna federacija FIFA odbacila je optužbe čileanskog i peruanskog nogometnog saveza protiv Ekvadora oko njegova igrača Byrona Castilla pa će ta reprezentacija ipak nastupiti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu koje se u studenom i prosincu igra u Kataru.

Čileanci i Peruanci žalili su se FIFA-i da Castillo nije rođen u Ekvadoru, nego u Kolumbiji te da nije mogao dobiti ekvadorsko državljanstvo i igrati u kvalifikacijama za SP. Ekvador je s Castillom u sastavu osvojio 14 od 26 bodova u kvalifikacijama. Kad bi se Ekvadoru oduzeli ti bodovi, bili bi daleko od mjesta koja vode na SP.

“Nikad u životu nisam vidio ovakvu nepravdu. Ovo je tužan dan za nogomet i sport općenito jer je FIFA poslala jasnu poruku da je varanje legalno. Imali smo veliki broj dokumenata koji su ukazivali na to da Castillo ne može imati ekvadorsko državljanstvo, ali oni nisu prihvaćeni”, rekao je odvjetnik čileanskog saveza Eduardo Carlezzo.

Čile će se žaliti CAS-u

FIFA je u obrazloženju navela da, prema dostupnim dokumentima, Castillo zadovoljava sve kriterije potrebne da bi igrao za neku reprezentaciju. Odvjetnik čileanskog saveza najavio je da će se žaliti Međunarodnom sportskom sudu (CAS) što je ujedno i zadnja šansa za Čile i Peru iako bi odluka mogla biti donesena nakon SP-a. 

Ekvador će igrati u skupini A s Katarom, Senegalom i Nizozemskom, a upravo će ta reprezentacija 20. studenog otvoriti SP susretom s domaćinom Katarom. Ta utakmica se trebala igrati dan kasnije, ali su organizatori odlučili pomaknuti početak SP-a na dan ranije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.