HRVATSKA košarkaška reprezentacija danas od 20:15 igra ključnu utakmicu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će se iduće godine održati u Indoneziji, Japanu i Filipinima. Tekstualni prijenos utakmice uživo možete pratiti na Indexu, a susret možete pogledati na Sport Klub 3 programu.

Hrvatska susret dočekuje u vrlo nezavidnoj situaciji. Posljednjeplasirana je momčad skupine i šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo nisu joj prevelike. Zapravo, dosta toga se treba poklopiti da Hrvatska uopće ode u iduću fazu kvalifikacija. Ovo su kalkulacije raspleta skupine u kojoj igra Hrvatska.

Hrvatska više ne ovisi o sebi i može već danas ispasti

Dva kola prije kraja Hrvatska drži posljednje mjesto u skupini, iza Finske, Slovenije i Švedske. Važno je napomenuti da Hrvatska više ne ovisi sama o sebi, čak ni u slučaju da pobijedi u obje preostale utakmice.

Tri od četiri momčadi skupine idu u iduću fazu kvalifikacija, a Hrvatska već danas može izgubiti i teoretske šanse za prolazak. U slučaju da izgubi od Slovenije, a Šveđani pobijede Fince u gostima, Hrvatska će imati dvije pobjede manje od svih ekipa u skupini i posljednji susret u grupi, kod kuće protiv Finske, bit će revijalne naravi.

Što ako Hrvatska pobijedi?

U slučaju pobjede situacija će biti mnogo bolja, ali i dalje Hrvatska ne bi bila sigurna da će proći skupinu. U slučaju da Finska pobijedi Švedsku, Hrvatska može i izgubiti u zadnjem kolu od Finske pod uvjetom da Slovenija dobije Šveđane. U tom slučaju Hrvatska i Švedska imale bi isti broj bodova, ali bi dalje išla naša reprezentacija zbog boljeg međusobnog omjera.

Iz istog razloga bi joj vrata plasmana ostala otvorena i u slučaju poraza u Sloveniji. U tom scenariju Švedska bi morala izgubiti obje preostale utakmice, a Hrvatska bi morala pobijediti Finsku u zadnjem kolu.

Čak ni u slučaju dvije pobjede, Hrvatska ne bi nužno prošla dalje. Može se dogoditi čudesna situacija da sve četiri momčadi imaju po tri pobjede i poraza, odnosno sedam bodova. U tom slučaju gledanje međusobnog omjera bilo bi suvišno i kriterij za prolazak bila bi koš-razlika, a po tom pitanju su zasad najlošije Hrvatska i Slovenija.

Raspored do kraja prvog dijela kvalifikacija: 

Slovenija – Hrvatska (30. lipnja) 

Finska – Švedska (30. lipnja)

Hrvatska – Finska (3. srpnja)

Švedska – Slovenija (3. srpnja)

Kako će izgledati druga runda kvalifikacija?

Čak i ako Hrvatska prođe dalje, očekuje ju još jedna runda kvalifikacija. Naime, tri prvoplasirane momčadi idu u novu skupinu u kojoj će biti još tri najbolje plasirane momčadi iz skupine u kojoj su Njemačka, Izrael, Estonija i Poljska.

U drugom krugu Hrvatska bi odigrala po dvije utakmice (kod kuće i u gostima) s tri reprezentacije s kojima se još nije susrela. Tri najbolje reprezentacije iz te nove skupine, sa šest momčadi, plasirat će se na Svjetsko prvenstvo.

Važno je napomenuti da se bodovi zbog spajanja skupina prenose. Hrvatska će u najboljem slučaju prenijeti dvije pobjede, i to samo ako slavi u oba preostala susreta. U toj situaciji imat će po pobjedu i poraz protiv svakog protivnika iz skupine i neće joj biti važno tko je od njih prošao dalje.

Utakmice drugog dijela kvalifikacija igraju se u tri ciklusa. Prvi je u kolovozu, drugi u studenom, a treći u veljači iduće godine. SP će se igrati od 25. kolovoza do 10. rujna 2023. godine, a naslov brane Španjolci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.