DINAMO je sinoć u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka u Skoplju pobijedio Shkupi 1:0 golom Arijana Ademija te se s ukupnih 3:2 plasirao u 3. pretkolo, u kojem ga čeka bugarski Ludogorec. Bugari su izgubili u Irskoj od Shamrock Roversa 2:1, ali su prvu utakmicu kod kuće dobili 3:0.

Ulaskom u 3. pretkolo LP-a Dinamo je osigurao europsku jesen. Pobjeda protiv Shkupija donijela mu je najmanje ulazak u skupine Konferencijske lige. Prolazak u play-off Lige prvaka donio bi mu najmanje skupinu Europa lige tako da je ova pobjeda s financijskog aspekta bila vrlo važna za Dinamo jer klub živi isključivo od Uefinih nagrada i prodaje igrača.

Dinamo je sigurno u Konferencijskoj ligi

UEFA ulazak u skupine Konferencijske lige honorira s osnovnih 2.94 milijuna eura. Svaka pobjeda u Konferencijskoj ligi nagrađuje se s dodatnih 500.000 eura, a svaki remi sa 166.000 eura. Sav novac namijenjen za neriješene rezultate kojih nije bilo će se kasnije raspodijeliti na sve klubove u skupinama proporcionalno s brojem pobjeda. 

Kad bi zaista završio u Konferencijskoj ligi, što Dinamu nikako nije cilj, bio bi u prvoj jakosnoj skupini u ždrijebu skupina, što bi mu jamčilo znatno lakši put do nokaut-faze. Prvo mjesto u skupini nosi dodatnih 650.000 eura, drugo mjesto upola manje, a plasman u nokaut-fazu od 300.000 do 600.000 eura, ovisno s kojeg mjesta se u nju ulazi.

No Dinamo ove sezone ima puno veće apetite. U momčad je previše uloženo da bi se u Maksimiru zadovoljili Konferencijskom ligom, iako bi Dinamo u njoj puno lakše natukao i klupski i nacionalni koeficijent. Dinamo ipak cilja na minimalno skupinu Europa lige u kojoj je zarada osjetno veća.

Europa liga nosi puno više novca, ali “bingo” je Liga prvaka

Sami ulazak u skupine Europa lige, koji bi Dinamo osigurao prolaskom Ludogoreca, nosi osnovnih 3.63 milijuna eura. Svaka pobjeda nagrađuje se sa 630.000 eura, a remi s 210.000 eura. Prvi u skupini dobit će dodatni 1.1 milijun eura, drugoplasirani 550.000 eura, dok ulazak u nokaut-fazu nosi 500.000 eura za ulazak u predrundu nokaut faze, a 1.2 milijuna eura za plasman u osminu finala.

Glavna nagrada je, jasno, Liga prvaka. Plasman u Ligu prvaka jamčio bi Dinamu minimalno 15.64 milijuna eura, uz 2.8 milijuna eura za svaku pobjedu, odnosno 930.000 eura za remi. Prolazak skupine nosi dodatnih 9.6 milijuna eura. Osim toga, klubovi Lige prvaka će podijeliti dodatnih 600.6 milijuna eura na temelju klupskih koeficijenata u zadnjih deset godina.

Dinamu u LP 20 milijuna eura

Taj iznos razdijelit će se na “koeficijentske udjele” od 1.137 milijuna eura, a najbolje rangirani klub dobit će 32 udjela, a najslabiji jedan. Uz to će se podijeliti još 300.3 milijuna eura iz “marketinškog poola” ovisno o vrijednosti tržišta iz kojeg klub dolazi. Dinamo bi ulaskom u Ligu prvaka tako zaradio najmanje 20-ak milijuna eura.

Ti iznosi, za klupski koeficijent i iz marketinškog poola, dijelit će se i u Europa ligi i Konferencijskoj ligi, ali su oni bitno manji. U Europa ligi će se prema koeficijentima podijeliti 69.75 milijuna eura (132.000 eura po udjelu) te 139.5 milijuna eura iz marketinškog poola, a u Konferencijskoj ligi se prema koeficijentu dijeli 23.5 milijuna eura (44.500 eura po udjelu), odnosno 23.5 milijuna eura iz marketinškog poola.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.