ANTE ČAČIĆ poveo je u srijedu Dinamo na ljetne pripreme na kojima će momčad odigrati dvije prijateljske utakmice protiv Shkendije i Spartaka iz Trnave. Prva Dinamova službena utakmica bit će ona 9. srpnja na Maksimiru u Superkupu protiv Hajduka, dok će u obranu naslova prvaka krenuti tjedan dana kasnije protiv Lokomotive.

No, prije nego li su pripreme praktički počele, Dinamo je odradio već tri velika transfera kojima je riješio tri isto tako velika pitanja u momčadi. Na Maksimir su stigli Josip Drmić, Robert Ljubičić, a jučer i Boško Šutalo kojeg je Dinamo Atalanti platio čak četiri milijuna eura.

Golovi, odmor za Ademija i desni bek

Josip Drmić je ono što je nedostajalo Dinamu – igrač koji barem na papiru jamči 20-ak golova po sezoni. Robert Ljubičić bit će lik koji će odmarati Arijana Ademija u lakšim utakmicama i koji će Dinamovu kapetanu omogućiti da bude spreman kad to bude najpotrebnije.

Stefan Ristovski solidno je odigrao sve utakmice u Dinamovu dresu, ali je pozicija desnog beka bila najtanja u Maksimiru. Boško Šutalo dolazi kao idealno rješenje za to mjesto na kojemu bi se trebao izmjenjivati s Ristovskim i tako održavati visoki nivo u momčadi bez potrebe pretjeranog raubanja bilo kojeg igrača.

Dinamo je naučio na greškama iz prošle sezone

Dinamo je sad podebljan na praktički svakoj poziciji u momčadi i očito je naučio lekciju iz prošle sezone. Na teži način, ali ju je naučio. Prošlog ljeta hrvatski prvak je ostao bez Marija Gavranovića, Lovre Majera i Kristijana Jakića bez da je za bilo koga od njih imao adekvatne zamjene.

Duje Čop i Deni Jurić nisu bili ti igrači, na Majerovoj poziciji trebao je igrati Ivanušec pa se na kraju preselio u sredinu, a Jakića je Dinamo tek kasnije zamijenio nakon što se u momčadi stabilizirao Josip Mišić. S ovim transferima to ne bi trebao biti slučaj.

Najveći kandidati za odlazak ovog ljeta su Luka Ivanušec, Mislav Oršić i Dominik Livaković. Nikoga od njih neće biti lako nadomjestiti, ali Dinamu se ovaj put ne može prigovoriti da nije napravio sve da to učini.

Dođe li ponuda za Mislava Oršića, Dinamo na njegovoj poziciji ima Antonija Marina od kojega se ove sezone puno očekuje. Tu je i Luka Menalo, koji može igrati na oba krila, a i Mahir Emreli, koji je i dalje enigma u Dinamovoj momčadi.

Ode li Luka Ivanušec, vrlo lako se u momčadi mogu napraviti rotacije da to mjesto pokrpa Robert Ljubičić koji može igrati na nekoliko mjesta u veznoj liniji, a Ivan Nevistić je ionako doveden kao budući nasljednik Dominika Livakovića.

Petković bi mogao i morao profitirati Drmićevim dolaskom

Dolazak Josipa Drmića može biti jako dobra stvar za Brunu Petkovića koji prošle sezone nije imao pravu konkurenciju u napadu i jednim dijelom je i zato sigurno tako drastično pao u formi. Drmić, kao jedan od najskuplje plaćenih igrača u svlačionici, nije došao da bi sjedio na klupi, nego da bude udarni Dinamov igrač.

Čačić možda smisli i neku igru s njima dvojicom u početnoj postavi iako je to trenutačno malo vjerojatno, ali Petković Drmićev dolazak može i mora doživjeti kao ogroman poticaj i dodatni motiv da se izbori za poziciju u momčadi.

Poruka konkurenciji

Čačić je ovim transferima dobio sve što mu treba u pohodu na još jednu Ligu prvaka, u koju je uveo Dinamo u svojem prvom mandatu na Maksimiru. Jednako je važna i poruka koju je Dinamo poslao konkurentima ovim transferima.

U prošloj sezoni Osijek i Hajduk bili su jako blizu. To im je djelomično omogućio i Dinamo koji je imao više problema u prošloj nego u pet prethodnih sezona zajedno, ali konkurenti to nisu bili sposobni iskoristiti. Sljedeće sezone bit će im neopisivo teže jer u Maksimiru dugo nije stanovala ovako jaka momčad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.