HRVATSKA je u listopadu prošle godine držala glasovito 15. mjesto UEFA-ine tablice nacionalnih koeficijenata. To je mjesto najveća želja svih liga i klubova srednje europske klase jer im od idućeg ljeta, sezone 2023./24. donosi Europu za čak pet klubova, i to tako da dva idu u kvalifikacije za Ligu prvaka, jedan u Europa ligu, a dva u Konferencijsku ligu. 

Hrvatska je na jesen prošle godine držala mjesto koje znači dva kluba u Ligi prvaka i pola HNL-a u Europi

Devet mjeseci kasnije, na početku sezone 2021./22., Hrvatska je na ljestvici UEFA-e nakon ranog ispadanja Rijeke i Osijeka u drugom pretkolu Konferencijske lige pala na 19. mjesto. Hrvatski klupski nogomet ili njegovo nacionalno prvenstvo tako su iz sna o dva kluba u Ligi prvaka spušteni ili vraćeni u svoje realne okvire.

Kao što smo pisali, oni su u kontinentalnom pogledu jako široki. Na UEFA-inoj tablici koeficijenata protežu se od 16. mjesta, na kojem je trenutno Grčka, pa sve do 50., na koje je skočio Lihtenštajn. Lige iz svih tih država dobivaju po četiri mjesta u eurokupovima, i to tako da im prvak ide u prvo pretkolo Lige prvaka, a tri preostala kluba u razne faze trećerazredne Konferencijske lige.

Preranim ispadanjem Osijeka i Rijeke ostala je bez jednog mjesta u LP-u i ijednog u EL-u

Hrvatska je dakle još prošle sezone ostala bez mjesta u Europa ligi jer Dinamo, zahvaljujući čijim europskim uspjesima je Hrvatska držala 15. mjesto, nije mogao izdržati sam pod naletima brojnih grčkih, čeških i danskih klubova koji izbore makar jesen u Europi. Srbija pak lani nije samo osigurala ostanak među 15 najboljih te tako dobila idućeg ljeta dva kluba u Ligi prvaka te pet ukupno Europi.

Fantastičan skok Srbije. Osigurala je dva kluba u Ligi prvaka, a smiješi joj se i prvak izravno u skupini

Postala je nedostižna Hrvatskoj i po još nečemu. Prošle sezone popela se na čak 11. mjesto UEFA-ine tablice i ako ga zadrži i nakon ove sezone, za što ima priliku s lijepom prednošću ispred Norveške i Ukrajine, ostvarila bi fenomenalan uspjeh. Ta pozicija od idućeg ljeta nacionalnom prvaku zemlje koja ga drži donosi izravan plasman u skupinu Lige prvaka!

Srbija je dakle daleko, nedostižno ispred Hrvatske, s 5.1 poenom više, ali naravno da njena liga nije toliko bolja od hrvatske. Riječ je o onome što smo toliko puta naglašavali; Srbija u skupinama eurokupova posljednjih sezona ima po dva kluba, točnije najboljoj Zvezdi, koja marljivo kupi bodove u grupama LP-a i EL-a te nokaut-fazi potonjeg, sjajno pomaže najveći rival Partizan.

Dinamo sve mora sam za Hrvatsku. Krajnje je vrijeme da mu se netko pridruži

U Hrvatskoj pak Dinamo sve mora sam, a to mu je jako teško, koliko god zadnjih sezona imao sjajan učinak u Europi. To se ogleda u bodovnom učinku koji tvori koeficijent. Dinamo je najzaslužniji što je Hrvatska prošlu sezonu završila sa 6 bodova, ali Srbiji su Zvezda i Partizan donijeli čak 9.5.

Zato Srbiji dogodine idu dva kluba u Ligu prvaka, od čega prvak vjerojatno izravno u skupinu te pola nacionalne lige u Europu, a hrvatska elita će se opet potucati po Kižlizarima. No to što iz nekog ne osobito jakog nacionalnog prvenstva pola lige ide u Europu je dvosjekli mač, na koji se zadnjih godina redovno nabode Hrvatska.

Pola lige u Europi je dvosjekli mač

Naravno da dogodine neće svi srpski klubovi doći do grupne faze, a sve bodove koji osvoje dijelit će se na broj ukupnih sudionika iz te zemlje te sezone u eurokupovima, što može značiti njen ne pad, nego sunovrat na UEFA-inoj tablici te posljedično manje klubova iz te zemlje u Europi, kao i nepovlašten status njima prilikom ždrijeba.

Što se tiče Hrvatske, sve što je uzimao Dinamo zadnjih sezona nakon što bi prerano ostajao sam u Europi, dijelilo se na četiri. Ova sezona jedva da je počela, a već je prepolovljen broj hrvatskih klubova u Europi. Sve što od idućeg tjedna osvoje Dinamo i Hajduk, dijelit će se na četiri.

Hajduk mora povući

Hrvatskoj to nije jedini razlog zašto joj prijeti nastavak pada na tablici UEFA-inih koeficijenata. Ispred nje je Danska s minimalnom prednošću od 0.175 bodova, ali njoj je u Europi još aktivno svih pet klubova, dok je Hrvatska spala na dva od četiri.

Zato se Češka ili Grčka čine lakšima za napasti, ali one imaju u Europi tri od četiri kluba koja su tamo počela sezonu. Hrvatskoj prijeti opasnost i s leđa. Prva do nje na ljestvici je Turska na 20. mjestu. Hrvatska ima 1.55 poena više, ali Turcima je u Europi živo svih pet klubova.

Kao što je očito na tablici, bodovni razmak između Hrvatske i država/liga koji su ispred nje nije velik, ali da bi ih se preteklo, nužno je da se Dinamu hitno pridruži još netko u skupinama/nokaut fazama eurokupova. S obzirom na to da su Rijeka i Hajduk odmah ispali, to znači Hajduk. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.