CIBONA je za sada još živa i čini se da će tako i ostati. Početkom tjedna aktualni košarkaški prvak Hrvatske dogovorio je suradnju s Josipom Sesarom, koji će ga voditi kao trener, a pregovara i s nekolicinom igrača kojima bi trebala ispočetka popuniti sasvim osut šampionski kadar. No još je puno važnije da Cibona sve uspješnije pregovara s vjerovnicima zbog kojih joj i dalje prijeti stečaj te pokušava odblokirati račun kako bi mogla početi podmirivati godinama gomilane dugove.

“Ukupan dug 31. prosinca iznosio je 5.9 milijuna eura”, izvijestio je Ivan Matasić, direktor Cibone kojem je nedavno odbačen prefiks financijski. Ta je cifra veća od one kojom se do sada baratalo u medijima, a njeno otkrivanje dokazuje želju uprave da ubuduće sve radi potpuno transparentno.

Nekoliko vjerovnika i dalje ne vjeruje Ciboni, a bez njihovog pristanka sve je još pod upitnikom

“Već smo postigli dogovore s 80% vjerovnika, a na preostalih 20% otpada manje od 20% ukupnog duga. Svima kojima smo dužni više od 100.000 eura dali smo istu ponudu za otplaćivanje koje bi se provuklo kroz četiri godine i uglavnom su pristali. Od 416 vjerovnika, mnogi su rekli da nam otpisuju sav dug”, rekao je Matasić.

Najveći je problem u blokadi računa, koji određeni vjerovnici terete za 2.3 milijuna kuna, ali dok svaki od njih ne pristane na dogovor, ne može započeti isplata ni ostalima, a klubu i dalje prijeti stečaj. To znači da Cibonina budućnost ovisi o vjerovnicima koji se mogu izbrojiti na prste jedne ruke, a koji su nepovjerljivi prema ovoj garnituri uprave jer su se već puno puta opekli s prošlima.

Ali novac koji im Cibona ovaj put obećava je stvaran, a to dokazuje činjenica da su misteriozni investitori na kojima počiva budućnost kluba konačno dobili lice. Matasić je predstavio Harija Iyengara, novog člana uprave i jednog od spomenutih ulagača, ali ne najvećeg.

Investitor: U Cibonu donosimo tehnologiju i međunarodne veze sa sponzorima

On je ukratko pojasnio da ga je privukla snaga Ciboninog brenda u Europi, da za klub ima desetogodišnji plan i da ga uz pomoć svojih međunarodnih veza može “odvesti gdje još nije bio”, a ključan dio tog plana je povratak na veliku europsku scenu, odnosno u Euroligu.

“Vidjeli smo da možemo donijeti dvije stvari koje nitko drugi ne može. Jedna je tehnologija, a drugi su veze s košarkom i sponzorima iz SAD-a, Kine i Indije”, rekao je Iyengar opisujući zamisao platforme koja spaja navijače, igrače, sponzore i javnost, za koju vjeruje da može postati posao vrijedan stotina milijuna eura, a Cibona bi bila u njenom žarištu.

Stoga im je Cibona, gledajući širu sliku, globalno zanemariva investicija koja potencijalno može donijeti ogroman novac. “Otvorila nam se prilika, već smo radili u situacijama u kojima prijeti bankrot i tu imamo iskustva, a zanimljivije je nego, na primjer, ulaganje u tehnološku tvrtku”, objasnio je Iyengar.

Aci probleme stvaraju duhoviti dobrotvori s Juga

U međuvremenu je dugove, odnosno uplate za prekinutu akciju grupe Mi smo Cibona, počeo vraćati Aco Petrović. Gotovo sav sakupljen novac je vraćen, osim nekoliko problematičnih uplata, poput nekolicine Zadrana koji su uplatili po 50 lipa uz pogrdne poruke te pojedinca s Juga koji je u četiri navrata uplatio ukupno 1000 kuna uz usputne poruke da Hajduk živi vječno i slične napomene. Oni, naime, nisu priložili broj računa na koji bi im trebao sjesti povrat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.