ACO PETROVIĆ jutros je objavio da obustavlja akciju grupe Mi smo Cibona koja je prikupljala novac za spas ponosa zagrebačke košarke i da će do kraja mjeseca vratiti novac svima koji su uplatili. Nije želio otkriti koliko je novca sakupljeno, niti je ažurirao stanje nakon prva tri dana akcije, koja su polučila oko tri milijuna kuna.

S obzirom na to da su od tada prošla dva tjedna, za pretpostaviti je da se dinamika sakupljanja usporila i da je postalo jasno da neće doći ni blizu ultimativnog cilja od desetak milijuna eura, ali konačnu je odluku donio nakon sastanka s aktualnim vodstvom Cibone na čelu s financijskim direktorom Cibone Ivanom Matasićem.

Aco: Dvije strane su nespojive

“Dvije su strane iznijele svoje pozicije i shvatili smo da su nespojive”, rekao je za Index Aco koji bi Cibonu pretvorio u sportsko dioničko društvo i vjerovnicima dugove pretvorio u dionice, dok klub funkcionira kao udruga građana jer je to jedini način da dobiva novac od Grada, bez kojeg ne može funkcionirati.

“Oni idu dalje istim putem, a ja nisam dobio ovlasti da uplaćeni novac dam udruzi građana”, pojasnio nam je Petrović zašto sakupljenim novcem ipak ne može pomoći klubu.

Što to znači za klub kojem vrijeme otkucava i kroz dva tjedna može završiti u stečaju, trećoj ligi i ostati bez svih trofeja, a osvajao ih je u svakom natjecanju u kojem je zaigrao, od bivše i samostalne države preko regionalne lige do europskih kupova?

Matasić: Sve ćemo znati do kraja idućeg tjedna

Dok je Aco dizao medije i ljubitelje košarke na noge nesuđenom spasonosnom akcijom, Matasić je u Americi pokušavao dovesti investitore koji nisu željeli dovršiti posao bez da Cibona ima koncesiju na dvoranu, koju od Grada ne može dobiti prije rješavanja dugova prema njemu i provođenja službenog natječaja.

Iako ne želi izlaziti u javnost s detaljima, Matasić je ipak za Index otprilike objasnio situaciju u kojoj se Cibona nalazi. 

“Trudimo se zatvoriti priču i nadam se da ćemo uspjeti do kraja idućeg tjedna. Radi se o ozbiljnim ulagačima koji barataju milijardama, njihovi odvjetnici sada pregledavaju svu dokumentaciju, a to traje”, rekao je financijski direktor Cibone i njen de facto najvažniji čovjek.

Ukupno 420 vjerovnika traži više od pet milijuna eura

Potvrdio nam je da je bio na sastanku s Acom Petrovićem, kao i da su misteriozni investitori održali sastanak s predstavnicima Grada, ali o nikakvim detaljima ne želi govoriti do, nada se, sretnog završetka priče. Objasnio je i da pregovori s vjerovnicima i dalje traju i zasad su poprilično uspješni.

“Ukupan dug premašuje pet milijuna eura, a potraživanja dolaze s 420 različitih OIB-a. Nismo još razgovarali sa svima, ali jesno s najvećih 50 koji čine 80% ukupnog duga i većina je već prihvatila našu ponudu, dok od dijela još čekamo odgovor”, kaže Matasić.

Napad na Ukrajinu otjerao je investitore. Kao posljedica, skoro svi igrači su otišli

No čak i ako Cibona izbjegne stečaj, ako investitori uspješno uđu u klub, pitanje je s kakvim će kadrom dočekati iduću sezonu budući da su svi osim trojice igrača zatražili raskid ugovora zbog neisplaćenih plaća. A u teoriji, Cibona je prodajom tih istih igrača mogla pokriti lijep dio godinama gomilanog duga.

“Kako smo to dopustili? Pa jednostavno, nismo imali novca. Pregovarali smo s investitorima, ali kad je počeo napad na Ukrajinu, devet od deset ih se povuklo, ne samo iz Cibone, nego iz cijele Europe. Teško je ikoga uvjeriti da novac uloži u nešto nepoznato kada zna kakva recesija slijedi”, objašnjava Matasić.

Ovaj jedan koji je ostao sada je zadnja nada za spas kluba. Druge opcije nema. A ni taj preostali investitor neće Cibonu odjednom pretvoriti u europskog velikana kakav je nekad bila, štoviše, Matasić kaže da bez pomoći Grada klub neće moći preživjeti.

Ako sve propadne, slijedi stečaj, pad u treću ligu, ali ostanak u ABA ligi?

“Nitko od investitora ne želi plaćati stare dugove, to je na nama da sredimo. Mi do ove sezone nikada nismo dobili manje od milijun eura od Grada, a ove sezone smo dobili nula. Bez tog novca nećemo moći izgurati sljedeće dvije, tri godine”, objasnio je financijski direktor važnost pozitivnog ishoda pregovora s Gradom te obećao da će, ostane li u Ciboni, transparentno objavljivati svaku kunu koja kroz klub prođe.

Sve će biti jasnije kroz dva tjedna. Ne samo što bi se tada trebalo znati hoće li američki investitori naposljetku ući u klub, nego i jesu li pregovori sa svim vjerovnicima završili uspješno. Ako bilo koje od tih pitanja bude imalo negativan odgovor…

“Cibona će otići u stečaj, krenuti ispočetka, s igračima iz svog pogona krenuti iz treće lige natrag prema vrhu. A možda usto budemo igrali i ABA ligu”, najavio je Matasić poprilično bizaran mogući rasplet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.