UMIROVLJENJE dresa, odnosno podizanje broja pod krov dvorane, najveća je čast koju NBA klubovi mogu odati svojim najvećim igračima, a obično je rezervirana samo za najveće zvijezde. Miami Heat će u tom pogledu napraviti iznimku umirovljenjem dresa igrača koji je u karijeri u prosjeku postizao samo 7.5 poena.

Ali Udonis Haslem je za Heat puno više od igrača, što je klub pokazao produljivši mu nedavno ugovor na iduću sezonu, koja će mu biti jubilarna 20. u NBA ligi, a sve ih je proveo u Miamiju. Tako će postati tek treći igrač u povijesti koji je 20 godina proveo u istom NBA klubu, nakon Kobea Bryanta u LA Lakersima i Dirka Nowitzkog u Dallasu.

Bio je prenizak i pretežak za draft. Stesao se u Europi pa dobio priliku u rodnom gradu

“Od prvog dana kada sam ga gledao do posljednjeg kada umirovimo njegov dres, UD će ostati zapamćen kao jedan od najboljih koji je ikad zaigrao za Miami Heat”, rekao je u utorak predsjednik kluba Par Riley objavljujući odluku o podizanju broja 40 pod krov dvorane.

Haslem je rođen u Miamiju prije 42 godine, a nakon četiri godine na sveučilištu nije izabran na draftu 2002., ponajviše zbog nedostatka visine za krilnog centra, a prekomjerne težine. Jednu je sezonu proveo u Francuskoj i skinuo gotovo 25 kilograma, a onda dobio priliku u NBA klubu iz rodnog grada.

Tri puta prvak

Već u prvoj sezoni izborio se za redovitu rotaciju, a sljedećih pet bio je starter i pritom osvojio naslov 2006. uz Dwyanea Wadea i Shaquillea O’Neala. Bio je važan dio rotacije i kada su došli LeBron James i Chris Bosh, s kojima je osvojio titule 2012. i 2013. 

Uloga mu je smanjena tek 2015., kada mu je već bilo 35 godina, ali ostao je u momčadi sve do danas (i kraja iduće sezone), iako je u posljednjih sedam sezona odigrao ukupno manje od 100 utakmica. 

No svojim je karakterom, radnim navikama i autoritetom postao puno više od igrača, utjelovljenje poznate “kulture Heata” i služi de facto kao pomoćni trener, ali istovremeno kao igrač drži kontrolu nad svlačionicom.

Osim tri naslova prvaka, najveće individualno priznanje u NBA ligi Haslem je dobio u prvoj sezoni kada je izabran u drugu rookie petorku u moćnoj generaciji s Jamesom, Wadeom, Boshem i Carmelom Anthonyjem. U 872 utakmice karijere startao je okruglih 500 puta, ima prosjeke od 7.5 poena i 6.6 skokova, a u najboljim danima zabijao je 12 poena uz devet skokova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.