NIKO KOVAČ preuzeo je Wolfsburg uz velika očekivanja. Međutim, nakon prvih sedam kola Bundeslige, umjesto najavljene borbe za Europu, klub je u zoni ispadanja sa samo pet bodova. Njemački list u opširnom tekstu piše o razlozima velike krize u Wolfsburgu. “Kada vidite i čujete Niku Kovača, odmah se sjetite Felixa Magatha, koji je Wolfsburg vodio do senzacionalnog naslova 2009.

Po svemu podsjeća na slavnog prethodnika, ali…

Poput slavnog prethodnika, Kovačev stil karakteriziraju teški treninzi, distanciranost od igrača i jasne izjave za medije. Ipak, razlika je u tome što je Magatha taj stil učinio uspješnim trenerom, dok je Kovač u Wolfsburgu krenuo potpuno suprotno. Uz to, igrači ne vole Kovačeve metode, a njegov sukob s glavnom zvijezdom Maxom Kruseom i njegovo izbacivanje iz momčadi izazvali su kaos te je sve skupa dovelo momčad u tešku situaciju”, piše Bild i nastavlja:

“Kapetan Maximilian Arnold je za naš list prije početka sezone izjavio: ‘Sezonu bih smatrao uspješnom kad bismo se plasirali u Europu.’ Dodao je i što treba momčadi: ‘Više trke i sprinta, to je ono što nam fali i što donosi uspjeh. Ali da bismo to radili, mora nas se stalno udarati nogom u guzicu.'”

Igrači su tražili nogu u guzicu. Kovač ih svaki dan šuta i to im ne odgovara

Bild dodaje: “Kovač im radi upravo to svakog dana, ali igračima to sada očito ne odgovara. Prema informacijama koje imamo iz svlačionice, Kovačev stil rada nikako ne paše igračima. Njegov zapovjedni ton i stil te veliki zahtjevi koje stavlja pred igrače blokiraju mnoge od njih te ne žele i ne mogu pratiti Kovača.

Među sobom pričaju da ih svlačionica i teren od Kovačevog dolaska podsjećaju na vojarnu jer njima odjekuju samo trenerove vike i naredbe. ‘Moraš’ mu je omiljena riječ, govore. Kovač ima kristalno jasne zamisli i čvrste principe od kojih ne odstupa te želi vidjeti kako ih igrači ispunjavaju na svakoj utakmici  i treningu. O tome nema nikakve rasprave i to ne prestaje govoriti igračima.”

Tiranin Kovač je došao u raspuštenu i zapuštenu momčad

Bild podsjeća: “Kovaču je ovakav pristup do sada donosio uspjehe. Eintrachtu je donio kup, a s Bayernom osvojio duplu krunu. Međutim, u Wolfsburgu je zatekao momčad koju su prije njega vodili Mark van Bommel i Florian Kohfeldt, treneri čije su metode bile potpuno različite od njegovih.

Za sobom su ostavili momčad koja je, prema Kovačevim riječima, bila u katastrofalnom fizičkom stanju. Iako je s njima odradio žestoke pripreme, tvrdi da igrači još nisu 100 posto spremni. Jasno je da svojim drilom u stilu tiranina Magatha nije stekao prijatelje među igračima.”

Odnos prema najvećoj zvijezdi donio je kaos

Nijemci ističu da je razdor između igrača i Kovača povećao njegov odnos prema najvećoj zvijezdi Wolfsburga: “Prvo ga je držao na klupi, a onda ga je odjednom na dvije utakmice stavio u prvu postavu kako bi se uvjerio može li se osloniti na njega.

Ostale je igrače to naljutilo jer dok je od njih tražio ogromne napore na treningu, status prvotimca dao je Kruseu, koji trenira prilično ležerno, zbog čega ga je Kovač i izbacio iz momčadi. Navedeno je rezultiralo nepodnošljivom situacijom za sve uključene. Pravim kaosom.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.