Kada se razgovara o legendama hrvatskog rukometa, potpuno je jasno kako će prvo iskočiti ime Ivana Balića. Radi se o jednom, ako ne i najboljem rukometašu svih vremena. 

Kauboji su s Balićem iz godine u godinu konkurirali za medalje na velikim europskim i svjetskim natjecanjima. Bili smo, uistinu, uvijek rukometna sila.

U posljednjem desetljeću, na zalazu velike karijere Balića, kao naručen došao je Domagoj Duvnjak. Sada 33-godišnjak, Duvnjak je debitirao za Hrvatsku sa samo 20 godina na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

Uslijedila je jedna izuzetno uspješna rukometna karijera, u kojoj je Duvnjak u 2009. godini sa samo 21. godinom postao najskuplji rukometaš u povijesti. Osim toga, Duvnjak je vodio našu reprezentaciju do nekoliko medalja, posljednju 2020. na Europskom prvenstvu kada smo bili srebrni.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Image

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Duvnjak i Balić – u čemu je razlika?

Vladimir Šola jedno je od najpoznatijih lica hrvatskog rukometa. Prepoznatljiv je po svojem karakteru, kao i obojanoj crvenoj kosi. Zajedno s Hrvatskom i Balićem osvojio je zlatnu medalju na OI u Ateni 2004. godine, kao i dva svjetska srebra i jedno zlato. 

Bivši vratar hrvatske i sadašnji rukometni trener komentirao je razliku između Ivana Balića i Domagoja Duvnjaka, s obzirom da obojica kotiraju kao najbolji rukometaši svih vremena, a imaju različite stilove igre.

Upravo se čita

Upravo se čita

“Treneri su se ustručavali držati Ivana u obrani, a Ivano je mogao igrati obranu strahovito dobro, i prednjega i halfa, gdje god da si mu dao on bi igrao odlično, ali mu nisu dali,” rekao je Šola prošle godine u intervjuu za Index.

Image

Foto: PIXSELL

Image

PIXSELL

“Ivano je imao određenu čar s kojom je igrao, a Duvnjak je tu više discipliniraniji u toj igri. Što ti treba da osvojiš zlatnu olimpijsku medalju? Treba ti 15 odličnih igrača i jedan atipični, jedan vanserijski, to je bio Ivano.”

“Ti se možeš adaptirati na nas 15, ali na njega jednoga ne možeš adaptirati jer on ima taj potez koji ne možeš vidjeti na televiziji.

“Duvnjak je netko tko ti garantira,” počeo je Šola, pa nastavio s usporedbom: “Kažemo kao sigurni njemački stroj – to je Duvnjak. Pouzdan, igra obranu, igra napad i tranziciju, zabiti će kad treba,” zaključio je Šola.

Source: rtl.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.